Feedback
Alle Keukenzaken Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Kesteren (Gelderland)
349 ervaringen
Poortvliet (Zeeland)
154 ervaringen
Sint Annaland (Zeeland)
345 ervaringen
Haarlem (Noord-Holland)
336 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
575 ervaringen
6 vestigingen
2157 ervaringen
Volendam (Noord-Holland)
54 ervaringen
Rijssen (Overijssel)
263 ervaringen

Kunststof aanrechtblad

Door de aantrekkelijke prijs en de vele mogelijkheden komen kunststof aanrechtbladen veelvuldig voor in keukens. In dit artikel worden enkele eigenschappen van dit veelvoorkomende type aanrechtblad besproken.

Materiaal
Een kunststof keukenblad bestaat uit verschillende lagen. Als basis bestaat dit type keukenblad uit een spaanplaat, MDF of een multiplex laag. Deze dikke laag wordt voorzien van een HPL (ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd) laag. De HPL laag bepaalt het uiterlijk van het keukenblad.

Levensduur
De levensduur van kunststof aanrechtbladen kan sterk verschillen. Zo zijn er ervaringen van personen waarbij het blad na 10 jaar al ernstige slijtageplekken vertoonde. Echter zijn er ook ervaringen met bladen die na 15 jaar nog zo goed als nieuw eruit zagen.

Vochtbestendigheid
Indien de basislaag van spaanplaat of MDF is, dan bestaat het risico dat het keukenblad gaat bollen of barsten door vocht. Multiplex bladen zijn wel watervast en hebben dit nadeel niet.

Hittebestendigheid
Kunststof aanrechtbladen kunnen niet goed tegen hitte. Als er een kokend hete pan op het werkblad wordt gezet kan het blad verkleuren of smelten. Gebruik dan ook altijd onderzetters.

Vlekgevoeligheid
Niet hardnekkige vlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd met een afwasmiddel. De HPL laag kan echter beschadigd raken indien het in aanraking komt met zeer agressieve middelen zoals ontstoppingsmiddelen.

Krasvorming
Het wordt afgeraden direct op een kunststof aanrechtblad te snijden. Gebruik hiervoor een snijplank.

Hygiëne
Een kunststof aanrechtblad is makkelijk schoon te maken en er trekt over het algemeen geen vuil in. Hierdoor is het een hygiënische keuze.

Uitstraling
Kunststof aanrechtbladen zijn in vele kleuren leverbaar. Ook zijn er veel verschillende randafwerkingen mogelijk. Hierdoor past het in allerlei keukenstijlen.

Schoonmaken en onderhoud
Omdat HPL van nature een zeer sterk en hygiënisch oppervlak heeft, is het zeer eenvoudig schoon te maken met normale schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld met wasmiddel. Gebruik echter nooit een schuursponsje of andere schuurmiddelen om het blad schoon te maken. Een kunststof aanrechtblad vereist geen periodiek onderhoud.

Montage
Kunststof aanrechtbladen zijn licht en daardoor makkelijk te monteren. Let er wel op dat krassen en opgedroogde kit- en lijmresten niet meer te verwijderen zijn. U kunt het blad tijdens het monteren eventueel beschermen met een doek of karton.

Kosten
Kunststof aanrechtbladen behoren tot de goedkoopste aanrechtbladen. Er zijn al standaard kunststof aanrechtbladen vanaf ca. euro 100 per strekkende meter maar deze prijs kan oplopen bij kunststofbladen van hogere kwaliteit. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat.

Conclusie
Kunststof keukenbladen worden zeer veel verkocht wegens hun gunstige prijs en de vele uitvoeringen. Hoewel een spaanplaat of MDF basislaag goedkoper is dan een multiplex basislaag, kunt u in de regel het beste kiezen voor een multiplex basislaag.

Meer aanrechtbladen
- Betonnen aanrechtblad
- Composiet aanrechtblad
- Glazen aanrechtblad
- Granieten aanrechtblad
- Houten aanrechtblad
- Keramisch aanrechtblad
- Marmeren aanrechtblad
- RVS aanrechtblad

De foto's zijn afkomstig van Tieleman keukens en DB Keukens.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 8 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Elizabeth op woensdag 11 jan 2017 yy
Ik heb een kunststof aanrechtblad in mijn huurwoning, is in 2009 geplaatst. Heb snel daarna last gekregen van witte kalkvlekken (watervlekken), geen idee hoe die eruit moeten, vind het ook niet op internet dus heb het vermoeden dat niks helpt ...
Door W. op woensdag 15 jun 2016 yy
Wij hebben een kunststof aanrechtblad met een MDF plaat. Helaas zijn er krassen op gekomen. Die gaan er dus nooit meer uit. Het was echt wel een duur blad van 3000 euro (6 meter breed in totaal). De keukenzaak geeft niet thuis en ik moet het maar bij mijn verzekering melden. Ik ben zo boos!
Door van Haren op dinsdag 5 apr 2016 yy
We hebben een solide keuken behalve het antraciet blad (kunststof), de keuken is nog geen jaar oud en het blad vertoont al krassen ondanks mijn voorzichtige en zuinige behandeling, alles wat er op verderop verplaatst wordt laat witte krassen na, wat met geen mogelijkheid te verwijderen is. Conclusie oogt mooi maar zeer onfunctioneel in gebruik, hou mijn hart al vast hoe dat er over een paar jaar uitziet
Door karina op zondag 28 feb 2016 yy
Wij hebben een kunststof aanrechtblad, qua uiterlijk mankeert er (na 15 jaar) nog steeds niets aan, het enige wat we nu gaan merken is dat het blad "plakt" voelt vies en plakkerig aan en is niet te verwijderen. Weet iemand waardoor dit komt? Heeft het te maken met de weekmakers in kunststof? Komt het iemand bekend voor?
Door E.J. Webber op zaterdag 7 nov 2015 yy
Op 30 januari werd onze keuken geplaatst. Witte plekken op het aanrechtblad. Dit is kennelijk normaal bij een aanrechtblad met een reliëf. De leverancier van het aanrechtblad, vond ik een toppunt. Dit is bekend mevrouw, dat dit gebeurd met een aanrechtblad waar een relief inzit. Dit had de verkoper ons moeten vertellen toen hij ons deze keuken verkocht. In dit geval hadden wij een andere keuze gemaakt. Het is een werkblad van Topline fabrikant. Zij zeggen dat ik een (kunststof) blad met reliëf heb en dat dit heel normaal is. Heeft u een scherpen onderkant aan uw servies? Dan heeft u met hardnekkige middelen schoongemaakt. Ze geven geen garantie.
Door A Tax op dinsdag 27 okt 2015 yy
Wij hebben op aanraden van de verkoper gekozen voor een hoogwaardig kunststof werkblad. Het betreft een multiplex blad van 20mm kleur Uni Kristal wit 1000U1. Bij aankoop van de keuken heeft de verkoper benadrukt dat dit type blad krasvast en super sterk zou zijn. Dit was de belangrijkste reden voor ons om dit blad te verkiezen boven bijvoorbeeld composiet. Inmiddels hebben we het blad enkele maanden in gebruik en er zijn op verschillende plekken krassen in het blad aanwezig. Dit heeft ons hoogst verbaasd omdat wij ervan uit zijn gegaan dat dit op dit type blad bij normaal gebruik onmogelijk is. Ik weet zeker dat dit niet door onzorgvuldig gebruik is gekomen. U kunt zich voorstellen dat we op deze manier niet tevreden zijn met het keukenblad. Binnen afzienbare tijd hebben wij contact gehad met de leverancier van het blad, die ons heeft medegedeeld dat krassen kunnen ontstaan op dit blad. Wij zijn dus verkeerd geinformeerd in de winkel.
Door Sandra op vrijdag 25 apr 2014 yy
We hebben een kunststof keukenblad met 1 maand 2 butsen, weliswaar door het vallen van een glas maar dat zou niet mogen op een kunststof blad. Dat vindt ook de verkoper. Hij zegt ik heb ook al een paar jaar een kunststof blad waar ook van alles op valt maar niks te zien, dat moet gewoon kunnen. Maar nee, mijn blad zit vol met krassen, 2 butsen en kringen van natte glazen die er niet meer afgaan. Volgens mij is dit blad niet afgehard maar de fabrikant wil niet langskomen, hij zegt natuurlijk eigen schuld.
Door Janne op dinsdag 6 sep 2011 yy
Soms doen verkopers alsof er niet veel prijsverschil is tussen een composieten werkblad en een kunststof werkblad! Kunststof is toch echt wel goedkoper!
Meer artikelen