Feedback
Alle Vloerenwinkels Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland)
133 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
338 ervaringen
Barneveld (Gelderland)
401 ervaringen
Putten (Gelderland)
80 ervaringen
Kampen (Overijssel)
235 ervaringen
Wijhe (Overijssel)
69 ervaringen
Vriezenveen (Overijssel)
172 ervaringen

Houten vloeren

Houten vloeren zijn nog steeds een van de populairste vloersoorten in Nederland. In dit artikel zullen de eigenschappen van deze vloersoort worden besproken.

Materiaal
Zoals de naam al zegt is een houten vloer een 100% natuurproduct van hout.

Soorten houten vloeren
Er zijn veel verschillende soorten houten vloeren. Frans Eiken (ook wel Europees eiken), Amerikaans Kersen en Europees Essenhout zijn populaire houtsoorten in Nederland. Daarnaast zijn grenen, noten en beuken veelvoorkomende houtsoorten die worden gebruikt voor houten vloeren. Natuurlijk zijn er nog veel meer houtsoorten beschikbaar. De belangrijkste voorwaarde waaraan de houtsoort moet voldoen is dat het sterk genoeg moet zijn.

Levensduur
Wat betreft de levensduur van een houten vloer geldt: hoe harder de vloer, hoe langer de vloer meegaat. De daadwerkelijke levensduur van een houten vloer hangt af van verschillende factoren: de kwaliteit van het hout, de dikte van de vloer, het onderhoud van de vloer en de hoeveelheid belasting die de vloer ondervindt. In de regel kan een houten vloer tussen de 10 en 60 jaar meegaan.

Geluidsoverlast
Houten vloeren zijn vrij gehorig. Houten vloeren komen vrijwel altijd boven de geluidsnorm van de VvE en zullen daarom bijna nooit worden gelegd in appartementen. De gehorigheid is ook de reden dat houten vloeren dikwijls op de begane grond worden gelegd en niet op verdiepingen. De gehorigheid kan enigszins verminderd worden door een geluidsdempende ondervloer, maar het verschil zal beperkt zijn.

Vochtbestendigheid
Houten vloeren worden waterafstotend door een voorbehandeling met olie of lak. Het is niettemin aan te raden om vocht zo snel mogelijk van de vloer te verwijderen. Vocht tussen de planken kan namelijk zorgen voor het komtrekken van de vloer. Op de lange termijn zou de vloer zelfs kunnen rotten.

Vlekgevoeligheid
Houten vloeren zijn gevoelig voor vlekken. Zo kunnen bijvoorbeeld vet, wijn en thee lelijke vlekken veroorzaken op een houten vloer. Behandel de vlekken direct met water en een vloerenzeep die bij de vloer is geleverd. Schoenstrepen kunnen verwijderd worden met een vlakgom.

Krasvorming
Omdat hout van nature al putten en nerven heeft, zorgen kleine krassen juist voor meer karakter. Als u toch iets wilt doen aan de krassen, dan zijn deze bij te werken met was of olie. Bij ernstige beschadigingen kan de vloer geschuurd worden en vervolgens worden voorzien van een nieuwe laklaag.

Vloerverwarming
De combinatie van een houten vloer met vloerverwarming is zeker mogelijk. Echter zijn er ook houten vloeren die niet geschikt zijn voor vloerverwarming. Ook de ondervloer speelt een rol bij vloerverwarming. Laat u daarom altijd goed voorlichten als u vloerverwarming overweegt.

Uitstraling
Een houten vloer geeft de kamer een natuurlijke en warme uitstraling. Omdat houten vloeren een unieke structuur hebben, ziet elke vloer er anders uit. Ook past de vloer in bijna elk interieur en is het een tijdloze vloersoort.

Schoonmaken en onderhoud
Het schoonmaken van een houten vloer kan met een stofzuiger en een niet te natte dweil. Het opdrogen van de vloer kan worden versneld door het openen van de (buiten)deuren. Tevens is het eens in de zoveel jaar nodig om de vloer opnieuw te laten behandelen met onderhoudswas of olie. Het is belangrijk om te weten dat het hout kan verkleuren door langdurige blootstelling aan zonlicht.

Montage
Houten vloeren kunnen op verschillende manier worden gelegd: het kan worden verspijkerd, verlijmd, geschroefd of los worden gelegd. Het leggen van een houten vloer is echter een specialistisch proces. Het is dan ook aan te raden om een houten vloer te laten leggen door een professional.

Kosten
De prijs van een houten vloer hangt vooral af van het type hout. Zo wordt de populaire houtsoort Frans/Europees Eiken verkocht vanaf ca. 35 euro per vierkante meter, maar er zijn ook houtsoorten vanaf ca. 75 euro per vierkante meter. Omdat houten vloeren over het algemeen niet zelf zijn te leggen, speelt montage ook een belangrijke rol bij de prijs.

Conclusie
Ondanks dat houten vloeren gehorig en niet goedkoop zijn, blijft het een populaire vloersoort. Dit komt vooral omdat het een warme en natuurlijke uitstraling heeft die uniek is bij deze vloersoort.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 17 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Daniel op zaterdag 27 feb 2016 yy
We waren op zoek naar een zeer brede eikenhouten vloer (26 cm) met weinig knoesten (1-bis sortering) en 6 mm toplaag. We zijn uitgekomen bij een Dennebos W07 vloer waar we ook de tint nog van hebben kunnen aanpassen. De vloer ligt erg netjes, langs deurkozijnen, trapkozijnen en verwarmingsbuizen heel mooi strak gezaagd, afgewerkt met plinten en deurmat.
Door Sara op zaterdag 10 okt 2015 yy
Een houten vloer besteld en bij het plaatsen kwamen we erachter dat we er super veel halve planken tussen zaten. Hierdoor hadden we niet genoeg hele planken om in de lengterichting van de kamer te leggen.
Door Fam. van der Schaaf op donderdag 6 aug 2015 yy
Wij hebben de houten vloer van onze nieuwe woning laten schuren en zijn ontzettend blij met het resultaat. De vloer leeft weer en heeft weer karakter gekregen.
Door Arnoud en Esther op maandag 19 jan 2015 yy
Wij wilden eerst een houten vloer maar omdat er in onze nieuwbouwwoning vloerverwarming geplaatst zou worden. Hebben wij uiteindelijk gekozen voor een tegelvloer die lijkt op een houten vloer.`Veel mensen die de vloer zien reageren: Wat een mooie houten vloer. Als je dan uitlegt dat het een tegelvloer is, is iedereen verbaasd. Het ziet er uit als hout, het voelt als hout (je voelt de kwasten en nerven zitten) maar je hebt de voordelen van een tegelvloer (weinig onderhoud en vloerverwarming).
Door PP en TH op woensdag 29 okt 2014 yy
Wij hebben in maart 2014 een vergrijsde,eikenhouten planken vloer besteld,na onze keuze gemaakt te hebben via een monsterbord.Wij kozen voor een duurdere vloer, meer dan 100 euro per vierkante meter omdat we iets moois wilden hebben. Om een lang verhaal kort te houden, ze kwamen twee keer met een vloer die niet om aan te zien was en in de verste verte niet op het bestelde leek.Na de eerste levering moest er opnieuw een vloer besteld worden waar weer de nodige tijd overheen ging,we moesten onze vakantie hiervoor uitstellen.eind juni kwam de tweede partij, vanaf maart zaten we al in de rommel van een geschuurde en zwaar beschadigde vloer omdat ze al begonnen waren met het leggen van de verkeerde vloer die er dus weer uitgebroken moest worden. Twee keer de verkeerde vloer,een puinhoop achterlaten,totaal niet komen met enige compensatie en valse beloftes,hoe dom kun je zijn?Ja hoor het kan nog dommer!We cancelden alles en gingen diverse andere parketzaken af.Bij een van de zaken kwamen we exact dezelfde verkeerd geleverde vloer tegen maar dan voor 45 euro per vierkante meter.Toen besloot ik deze ervaring hier te plaatsen.Inmiddels hebben we via een andere parketzaak een prachtige vloer, binnen een week professioneel gelegd en bijna 2000 euro goedkoper.
Door J.A. van Baak op zaterdag 6 sep 2014 yy
Wij hebben onze houten vloer een aantal malen in de hardwasolie (floorservice) laten zetten. Het resultaat was een vloer die er weer als nieuw uitziet.
Door Martin van Herwaarden op maandag 16 jun 2014 yy
10 jaar geleden kregen we een mooie houten vloer van robijn. Onlangs heb ik gevraagd de vloer te schuren en in de olie te zetten. Wederom een verbluffend mooi resultaat. Onze huiskamer is weer echt nieuw.
Door Bloemendaal op woensdag 7 mei 2014 yy
Onze gang en woonkamer waren voorzien van een schitterend mooie eikenhouten vloer. Groot was de teleurstelling toen wij de dag na plaatsing constateerde dat de vloer tijdens het betreden op meerder plaatsen bleek te kraken, de hoofd-parketteur kwam diezelfde dag nog bij ons langs om de situatie te aanschouwen. “We hoefde ons geen zorgen te maken” was het devies, het zou een dag of tien duren alvorens de lijm volledig zou zijn uitgehard waarna het kraken tot het verleden zou behoren. Niets bleek echter minder waar helaas. De vloer bleef na verloop van tijd kraken dat het een lieve lust was wat leidde tot een tweede bezoek van de hoofd-parketteur welke al snel constateerde dat er iets niet geheel en al in orde was. Ondanks het feit dat de oorzaak van het kraken tot op de dag van vandaag onopgehelderd is gebleven is de krakende vloer kosteloos verwijderd, de betonnen vloer “voor alle zekerheid” opnieuw geëgaliseerd en een compleet nieuwe vloer geïnstalleerd.
Door Andre op maandag 24 mrt 2014 yy
We wonen in een oud huis en wilden eigenlijk een houten vloer, maar we zagen een beetje tegen het onderhoud op. Op aanraden van het bedrijf hebben we nu panelen van 1.80 lang, het ziet er uit als hout met nerven en al, maar het is geen hout, en is in onderhoud een stuk makkelijker, even dweilen en klaar.
Door Marc H. op donderdag 7 nov 2013 yy
Onlangs hebben we een mooie eiken houten vloer gekocht. We kozen ervoor om de vloer zelf in de olie te kleuren. Echter is dat niet helemaal naar tevredenheid gegaan en zagen we kleurverschillen. Dit was een foutje van mijn kant. De vloer werd gepolijst en vakkundig opnieuw in de olie gezet. Het ziet er nu prachtig uit en we zijn zeer tevreden.
Door Elise van Klooster op vrijdag 11 okt 2013 yy
Ik had een een mooie houten vloer aangeschaft, maar ik had niet goed begrepen hoe ik de vloer moest behandelen. Daardoor had ik een fout gemaakt en iets verkeerds op de vloer gesmeerd. Nu hebben ze mij toegezegd dat de vloer gratis voor mij word opgeschuurd en gelijk in de wax gezet.
Door C. op dinsdag 17 sep 2013 yy
Onlangs hebben wij onze massief houten vloer laten schuren en opnieuw laten afwerken. Prima te doen.
Door Mienet op woensdag 4 sep 2013 yy
Wij waren op zoek naar een houten vloer, niet te duur. Wij zijn goed ingelicht over de voordelen en nadelen van een massieve vloer. We hebben voor een grenen vloer gekozen omdat onze meubels ook van grenen zijn, en niet te duur. De vloer heeft een hele warme uitstraling.
Door Annie op dinsdag 3 sep 2013 yy
Onze woonkamer is mooi geworden met een afgewerkte eiken houten vloer.
Door Jaap op zaterdag 22 jun 2013 yy
Onze bestaande eikenhouten vloer hadden wij laten schuren en inkleuren/waxen door een parketbedrijf. Deze persoon had onze vloer totaal vernield (schuurstrepen, groeven uitgekrabd, verkeerde kleur aangebracht). Bij een andere zaak hebben ze onze vloer binnen een week weer perfect in orde gemaakt.
Door Bwn nr.37 op woensdag 13 feb 2013 yy
Wij hebben goed advies gekregen over welke vloer het beste met vloerverwarming gecombineerd kan worden om de vloerverwarming optimaal te benutten. Niet alle soorten hout zijn geschikt voor vloerverwarming. Het is handig om te weten wat wel en niet werkt.
Door theo van der zalm op maandag 6 jun 2011 yy
We hadden een houten vloer die bleef werken en een aantal nare hobbels veroorzaakte in onze woonkamer. Volgens de verkoper waren tegels de ideale oplossing voor een mooie vlakke vloer. We zijn daarom overgegaan naar tegels.
Meer artikelen