Feedback
Alle Keukenzaken Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Poortvliet (Zeeland)
158 ervaringen
Kesteren (Gelderland)
344 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
566 ervaringen
Sint Annaland (Zeeland)
355 ervaringen
Haarlem (Noord-Holland)
347 ervaringen
7 vestigingen
2167 ervaringen
Middelharnis (Zuid-Holland)
192 ervaringen
Rijssen (Overijssel)
263 ervaringen

Granieten aanrechtblad

Een granieten aanrechtblad is een populair type aanrechtblad vanwege de duurzaamheid en het feit dat het voor 100% een natuurproduct is. Dit artikel zal verschillende eigenschappen van dit type aanrechtblad bespreken.

Materiaal
Graniet vormt zich tijdens het ondergronds stollen (het overgaan van een vloeistof in een vaste stof) van magma en is eenmaal gevormd vrijwel onverwoestbaar. Graniet wordt gedolven in grote blokken. Een granieten aanrechtblad wordt geslepen en gepolijst uit één blok graniet. De structuur en de kleur van het graniet is afhankelijk van het gebied waar het gedolven wordt. Graniet is van nature licht radioactief. Uit graniet kan het zogenaamde radongas vrijkomen. Vanwege dit radongas valt aan te raden om bij een granieten blad de keuken altijd goed te ventileren zodat het gas weg kan en zich niet ophoopt. Radongas zit overigens ook in andere bouwmaterialen zoals beton, cement en bakstenen en zit hoe dan ook in elke woning.

Levensduur
Doordat graniet zeer hard is, heeft het een erg lange levensduur. Een granieten aanrechtblad is dus een duurzame keuze.

Vochtbestendigheid
Een granieten aanrechtblad is licht poreus. Hierdoor kan vocht in het aanrechtblad komen, waardoor het onherstelbaar wordt beschadigd. Pas dus op met vloeistoffen en verwijder deze direct.

Hittebestendigheid
Graniet is redelijk hittebestendig. Als het aanrechtblad echter koud is en u er een hete pan op zet, dan kan thermoshock optreden. Door deze grote temperatuurwisseling kan het blad dan gaan scheuren. Gebruik voor de zekerheid dus een onderzetter bij hete pannen.

Vlekgevoeligheid
Een granieten aanrechtblad is gevoelig voor gekleurde vloeistoffen. Als deze vloeistoffen in het blad trekken, kan dit onherstelbare schade tot gevolg hebben.

Krasvorming
Een granieten aanrechtblad is krasbestendig en snijvast. U kunt zonder problemen bijvoorbeeld groente snijden op een granieten aanrechtblad.

Hygiëne
Omdat een granieten aanrechtblad makkelijk schoon te maken is, is het een hygiënisch type aanrechtblad.

Uitstraling
De meest voorkomende granietkleuren zijn roze, wit en zwart. Aangezien het een 100% natuurproduct is, zal elk aanrechtblad uniek zijn.

Schoonmaken en onderhoud
Het blad kan dagelijks worden schoongemaakt met heet water of milde schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger. Gemorste vloeistoffen moeten direct worden afgenomen. Vermijd sterke zuren of chemicaliën zoals ovenreiniger en nagellak remover. Het blad moet minimaal eenmaal per jaar (liefst vaker) worden geïmpregneerd.

Montage
Bij het monteren van een granieten aanrechtblad zijn minimaal 2 personen nodig. Houd het blad bij het dragen verticaal. Mocht het blad vallen, dan is de kans op een breuk namelijk kleiner. Het blad mag nooit onder spanning worden geplaatst, aangezien er breuken kunnen ontstaan. Het blad kan bij de montage beschermd worden met een kleed.

Kosten
Graniet is stollingsgesteente dat wordt uitgehouwen. De prijs kan sterk variëren afhankelijk van de herkomst van het blad. Een prijsdincatie per strekkende meter is vanaf ca. 150 euro maar de vanaf prijs kan ook aanzienlijk hoger liggen. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat.

Conclusie
Er zijn vele soorten graniet met elk hun eigen structuur en kleur. Graniet vergt wel meer onderhoud dan een composieten of kunststof aanrechtblad. Groot voordeel ten opzichte van de meeste andere aanrechtbladen is dat er direct gesneden kan worden op een granieten aanrechtblad. Graniet is licht radioactief en aangeraden wordt om de keuken altijd goed te ventileren.

Meer aanrechtbladen
- Betonnen aanrechtblad
- Composiet aanrechtblad
- Glazen aanrechtblad
- Houten aanrechtblad
- Keramisch aanrechtblad
- Kunststof aanrechtblad
- Marmeren aanrechtblad
- RVS aanrechtblad

De foto's zijn afkomstig van Tieleman keukens en DB Keukens.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 37 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Birgitta op vrijdag 11 nov 2016 yy
Na 10 maanden is de keuken klaar. De granieten aanrechtblad bij plaatsing op 2 duidelijk zichtbare plaatsen beschadigd, dat werd binnen een week gerepareerd.
Door Chris Okhuijsen op donderdag 9 jun 2016 yy
Eerst komt er een inmeter gehaast langs en meet het keukenblad te groot en de vensterbank te klein in. Op onze aanwijzingen komt er een nieuwe inmeter die netjes en correct inmeet. Een deel van het keukenblad was niet vastgelijmd. De monteur plaatste in zijn eentje een granieten werkblad van 2,5 meter. Dit ging erg moeizaam en hij beschadigde het tegelwerk. Uiteindelijk is alles goed gekomen en zijn wij ontzettend tevreden over Tulp en over de keuken.
Door M & E op donderdag 2 jun 2016 yy
Uiteindelijk waren wij eruit en hebben wij onze handtekening gezet voor een witte hoogglans, greeploze keuken met granieten blad. Wij genieten er nog elke dag van.
Door Frans Breedijk op maandag 23 mei 2016 yy
Voor ons was het ontwerp van belang. Onze wens was te kunnen eten in de keuken zonder dat hiervoor een losse tafel moest worden aangeschaft. Het resultaat was een houten blad haaks op het granieten aanrechtblad. Ook qua stabiliteit en duurzaamheid was het advies perfect.
Door A.J.v.Berkel op donderdag 21 apr 2016 yy
De monteur was alleen omdat collega ziek was, dus zelf mee moeten helpen, ook met het versjouwen van een zeer zwaar granieten aanrechtblad en achterwand! Desondanks heeft de monteur goed werk geleverd.
Door pater op dinsdag 12 apr 2016 yy
We hebben een graniet aanrechtblad bij onze keuken besteld. Nu is het blad geleverd op 7 april met grote fout in structuur van graniet. Bij levering een aantekening gemaakt en moest klantenservice bellen. Zoals gezegd gedaan daar word gewoon gezegd ja het is een natuurproduct dus kan gebeuren. Eindeloos heen en weer gebeld.
Door Laura op vrijdag 25 mrt 2016 yy
De plaatsing van de keuken is perfect gedaan. 2 mannen zijn een dag druk bezig geweest om het voor elkaar te krijgen. Het keukenblad (echt graniet) was zo zwaar dat ze nog 2 mannen extra hebben gebeld om het goed neer te leggen.
Door Sam op dinsdag 19 jan 2016 yy
Wij hebben begin vorig jaar een witte hoogglans keuken met een mooi zwart granieten blad uitgezocht, samen hebben we de indeling gemaakt en heeft hij hier een mooie tekening van gemaakt zodat wij een goed beeld kregen van hoe de keuken zou worden.
Door Ron Uithoorn op woensdag 2 dec 2015 yy
De lift van mijn appartement was te klein voor het aanrechtblad en achterwand, deze waren langer dan 3 meter en onhandelbaar zwaar (graniet), moeilijk om mee te manouvreren. Maar.. de bezorgers belden even en binnen een half uur kwam er een mobiele lift!
Door Vd Linden op woensdag 25 nov 2015 yy
Het (granieten) werkblad is niet goed ingemeten. Bleek te lang te zijn waardoor er een stuk uit het stucwerk gehakt is en het houtwerk beschadigd is.
Door D. Kans op maandag 16 nov 2015 yy
Na een maand kreeg ik een probleem met het granieten blad. Er kwamen (water) vlekken in die er niet meer uit gingen. Een mailtje en de service machine ging weer rollen. Meteen werd ik gebeld en werd een afspraak gemaakt om het probleem op te lossen. Er kwam een servicemonteur die het hele blad opnieuw heeft gepolijst. Hij is de hele middag bezig geweest. Alle vlekken waren er weer uit, en ik kreeg een goede tip hoe de vlekken te voorkomen waren (elke dag een beetje Groene zeep gebruiken.)
Door Jan & Els op maandag 19 okt 2015 yy
Een prachtige keuken besteld en keurig geleverd. Alleen door een meet fout werd het granieten aanrechtblad 1,5 cm tekort geleverd. Maar er werd ons gelijk vertelt dat er een nieuw blad besteld zou worden en dat 3 weken zou duren. Uiteindelijk heeft dit veel langer geduurd en zaten we zonder complete keuken.
Door Ad op dinsdag 6 okt 2015 yy
Keuken op tijd geleverd, zeer netjes geplaatst. Alleen granieten blad was niet compleet. 4 weken later is dit wel naar tevredenheid opgelost.
Door Mengerink op maandag 5 okt 2015 yy
Wij kunnen helaas niet optimaal genieten. Stuk uit het aanrechtblad (graniet), plateau (graniet) voorzetwand verkeerd geleverd, plus hoop andere zaken niet goed. Echt niet leuk.
Door Ewoud op donderdag 24 sep 2015 yy
Pas op met granieten aanrechtbladen en ontwerpen; die van mij is precies gezaagd zodat de inductieplaat over de naad ligt, slechter kan niet want er komt daardoor vuil onder de plaat.
Door Simon en Grietje op dinsdag 1 sep 2015 yy
Gelijk na de zomervakantie is onze keuken geplaatst alleen het granieten werkblad was beschadigd geleverd helaas. Onze verwachting was dat dit wel een tijdje ging duren voordat er een nieuw blad op kwam, 8 dagen later lag er een nieuw blad op.
Door Mathlener op dinsdag 18 aug 2015 yy
De dag, dat de keuken werd geplaatst door een zzpr was een grote teleurstelling. Granieten aanrechtblad niet op maat een granieten plaat voor achter het fornuis gebroken door hem. Wij vroegen ons af hoe een man een granieten plaat van 2.20 lengte kan tillen als 2 man al moeite hebben om de achterkant granieten plaat te tillen. Ergo er is een nood voorziening van hout als aanrecht geplaatst en ook nood voorziening voor plaatsen gasfornuis. Zo kan ik nog wel even doorgaan er zijn inmiddels al 2 keuken monteurs geweest , die de granieten achterkant verkeerd hadden geplaatst en nu eindelijk vorige week zijn er weer eigen monteurs geweest en nu is alles naar volle tevredenheid klaar.
Door Ank en Koos op woensdag 29 jul 2015 yy
We wilden tenminste een deel van onze oude granieten aanrechtblad behouden. Daarom werd ons geadviseerd bij een graniet leverancier te gaan kijken naar een bijpassend stuk steen waaruit ons nieuwe deel kon worden gezaagd. Daar bleek dat het vergroten van het gat voor de kookplaat (90 cm breed i.p.v. 60 cm) waarschijnlijk wel op locatie (dus bij ons thuis) zou kunnen gebeuren. Dat lukte ook en leverde alleen wat extra stof op. Er was dus geen nieuw blad nodig. Alleen nog enkele plankjes monteren en een paar kiertjes afkitten. Maar ook nu al genieten we elke dag weer van de nieuwe, kleurrijke keuken voorzien van vele praktische laden.
Door Scherrenburg op woensdag 24 jun 2015 yy
Ik heb de keuken zelf gemonteerd. Maar ik durfde het niet aan om ook granieten aanrechtblad zelf te doen. Voor de leverancier was het geen enkel probleem om een monteur langs te sturen om daarbij te helpen (tegen een schappelijke prijs).
Door Daniel op dinsdag 17 feb 2015 yy
Een stuk graniet blijkt niet goed afgewerkt. Er missen een aantal planken die vervolgens weken op zich laten wachten. Later wordt de verkeerd afgewerkte granieten plaat zomaar opgehaald zonder dat dit was afgesproken. Gelukkig waren we thuis. Weken later komt de plaat 30 cm te smal terug. Weer weken later te hoog. Leuk detail is dat ze 1 chauffeur sturen, dus je bent verplicht om dat loodzware graniet te helpen tillen.
Door Fam. van Bavel op zaterdag 20 dec 2014 yy
Ik wil perse graniet, maar het was niet zeker of dit wel uit een stuk geleverd kon worden. Bovendien vond ik de keuzemogelijkheden voor graniet niet optimaal. Er zat geen graniet bij waar ik direct verliefd op kon worden. De verkoper probeerde daarop een composiet blad te verkopen, maar daar wilde ik niet aan. Uiteindelijk besloten om op de order aan te geven dat het blad kon worden geannuleerd. Na zelf wat rond te hebben gekeken besloten het blad te annuleren. Elders kon ik het voor de helft van de prijs krijgen en dan ook nog 4cm massief in plaats van 2 cm. Dit betekende wel 2 leveranciers voor 1 keuken, met alle risico's die dat met zich meebrengt. De tekening die door de leverancier van het blad is gemaakt werd netjes gecontroleerd en retour gestuurd. Het annuleren was ook geen probleem. Het granieten blad wordt binnenkort geplaatst.
Door de Lange op woensdag 10 dec 2014 yy
Ons verzoek om vensterbanken te laten maken van hetzelfde materiaal als het keukenblad (zwart graniet ) werd keurig en deskundig uitgevoerd.
Door Jenny op zaterdag 31 mei 2014 yy
Helaas brak tijdens het vervoer een van de granieten aanrechtbladen. Onmiddellijk werd er een noodblad geïnstalleerd.
Door Coen & Anke op maandag 7 apr 2014 yy
elaas bleek achteraf dat er in het granieten aanrechtblad vlekken/kringen zaten. De keukenwinkel heeft er voor gezorgd dat alles werd vervangen, zonder enige vorm van discussie over kosten e.d.
Door J.B. op vrijdag 4 apr 2014 yy
Jammer van de delen gebroken graniet, maar dat wordt zo spoedig mogelijk hersteld. De granieten aanrechtbladen zijn wel perfect geplaatst. De garantie op het graniet was slechts één jaar, maar in de koopovereenkomst stond 2 jaar.
Door Yoka op maandag 31 mrt 2014 yy
Een klein minpuntje is het aanrechtblad, we wilden absoluut geen glanzend blad en inmiddels zijn we gelukkig aan de nadelen van het gekozen gezoet granieten aanrechtblad gewend. Het was ons wel verteld, maar achteraf gezien hadden we het prettig gevonden als ons nog duidelijker was gezegd dat je hier echt alles op ziet, zelfs een fles water laat een kring achter.
Door G & E op dinsdag 12 nov 2013 yy
Bij montage bleek ons granieten aanrechtblad gebroken. De keuken kon dus niet afgemaakt worden. Er kon niet worden getegeld. Direct werd een nieuw aanrechtblad besteld en het kapotte deel werd er voor tijdelijk ingelegd zodat we de keuken wel gewoon konden gebruiken.
Door Johan op vrijdag 18 okt 2013 yy
Bij het plaatsen van het granieten aanrechtblad brak het blad. Kon ik op eigen kosten naar de leverancier rijden om een nieuw stuk graniet te selecteren.
Door Jan op woensdag 28 aug 2013 yy
Er is een minpunt en dat is er vlekken zijn gekomen op het gebrande granietblad. Volgens de expert lag het aan het schoonmaken en goed droogmaken maar de eind conclusie is dat het blad niet/slecht geimpregneert was. Erg jammer want er is geprobeerd om deze weg tehalen maar helaas. Tevens geen voorlichting gehad over het hoe en wat te doen met een granietblad dat gebrand is.
Door Gerrit en Gerrine op vrijdag 23 aug 2013 yy
In ons huis staat nu een prachtige, greeploze, hoogglans witte keuken met zwart granieten blad. Mijn man heeft de keuken zelf zonder problemen geplaatst.
Door Johan op woensdag 24 jul 2013 yy
Wij hebben gekozen voor een hoogglans witte keuken met een granieten blad. Is erg mooi, en de prijs viel ons mee.
Door Pieter op dinsdag 14 mei 2013 yy
Het granieten aanrechtblad brak bij plaatsing (door 3 man!). Zonder enige discussie en met grote voortvarendheid hadden wij nog diezelfde week een nieuw blad.
Door Andre op zaterdag 4 mei 2013 yy
In het granieten aanrechtblad zat een scheur in vanaf het boorgat bij de kraan, dat was normaal, het is een natuurproduct dus ik moest niet zeuren. Jammer.
Door Jan en Trees op dinsdag 5 feb 2013 yy
We hebben een juweel van een keuken in prachtige hoogglans lak, met zwart granieten blad en geweldige Miele apparatuur.
Door Meuleman op woensdag 2 jan 2013 yy
Tijdens plaatsing van de keuken brak het granieten blad maar dit werd snel en vakkundig door de klantenservice opgelost. Ondanks dat het blad uit 3 delen bestond verving men het volledig blad om structuurverschillen te voorkomen.
Door ben op zondag 11 dec 2011 yy
Na 4 jaar is mijn granieten blad gescheurd, ik dacht zelf 10 jaar garantie te hebben maar dat blijkt dus met een mailtje afgedaan te worden dat het een mechanische fout is van buiten af.
Door Arkins op maandag 18 jul 2011 yy
Ik ben in het bezit van een glad gelakte Nolte keuken met AEG apparaten. Ik zou niemand aanraden om een dergelijke keuken met granietenblad bij een Internet winkel te kopen. Het is geen Tuinmeubel, maar maatwerk, waarbij er veel komt kijken.
Meer artikelen