Feedback

Glazen aanrechtblad

Een glazen aanrechtblad is een vrij nieuwe mogelijkheid in de keukenwereld, waardoor het nog niet in veel keukens voorkomt. In dit artikel zal er verder worden ingegaan op dit type keukenblad.

Materiaal
Een glazen aanrechtblad wordt gemaakt van thermisch gehard glas. Dit glas wordt verhit tot ca. 650°C, waarna het wordt afgekoeld door gestuwde koude lucht. Thermisch gehard glas is vele malen sterker dan normaal glas en kan moeilijk breken. Glazen aanrechtbladen zijn meestal ca. 10 mm dik. Voor de bovenzijde van het aanrechtblad kan gekozen worden voor glanzend of mat geëtst glas.

Levensduur
Glazen aanrechtbladen kunnen vele jaren mee, waarbij 20 jaar geen uitzondering is. Echter kan na verloop van tijd kleurverschil ontstaan door UV-straling van de zon. Ook zijn de randen van het blad gevoelig voor stoten.

Kleur
Het glas zelf is doorzichtig. De onderkant van het glas kan in elke gewenste kleur worden gespoten, waardoor altijd een passende kleur te vinden is.

Vochtbestendigheid
Een glazen aanrechtblad is waterdicht.

Hittebestendigheid
Plaats geen hete pannen op het aanrechtblad. Als het glas in contact komt met te veel hitte, dan kan thermoshock optreden en het glas blijvend beschadigd raken.

Vlekgevoeligheid
Vlekken zijn goed zichtbaar op een glazen aanrechtblad. Deze zijn echter wel makkelijk te verwijderen met een spons in combinatie met een sopje.

Krasvorming
Een glazen aanrechtblad is gevoelig voor snijden en krassen. Vermijd om krassen te voorkomen direct contact tussen metaal (zoals bijv. pannen) en het glazen blad. Het gebruik van een snijplank is dan ook aan te raden. Indien er is gekozen voor glas met textuur, dan vallen krassen minder op.

Hygiëne
Een glazen aanrechtblad is erg hygiënisch. Er kan geen vuil in het blad trekken en het vuil dat op het blad ligt kan eenvoudig worden verwijderd.

Uitstraling
Een glazen blad heeft een bijzondere uitstraling die maar weinig voorkomt in een keuken. Het glas oogt erg strak en zal daarom vooral passen in een moderne of design keuken.

Schoonmaken en onderhoud
Niet hardnekkig vuil kunt u verwijderen met een natte doek, eventueel in combinatie met een allesreiniger. Kalkplekken kunnen behandeld worden met natuurazijn. Gebruik echter nooit een schuurspons of een schuurmiddel. Een glazen aanrechtblad behoeft geen periodiek onderhoud. Het dagelijks afnemen met een vochtige doek is voldoende om het blad te onderhouden.

Montage
De montage van een glazen blad is lastig en gevoelig voor fouten. Op het moment van plaatsing moet het blad niet meer verschoven worden vanwege krassen die aan de onderzijde kunnen optreden. Deze krassen zijn zichtbaar door het glas. Ook is het blad zwaar, waardoor het lastig is om het blad in een keer precies goed te plaatsen. Het is dan ook verstandig om de montage over te laten aan een specialist.

Kosten
Een keukenblad van glas is prijzig. Een prijsindicatie voor het basisblad per strekkende meter is vanaf ca. 300 euro. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat. De uiteindelijke prijs kan hierdoor gemakkelijk oplopen tot boven de 600 euro per strekkende meter.

Feedback van gebruikers
Een glazen blad komt af en toe voor en soms zien we die terug in de reviews.

Conclusie
Een glazen aanrechtblad is een bijzondere keuze die zou kunnen passen in een duurdere keuken. U krijgt daarmee een afwerking die u niet snel ergens zult tegenkomen en uw keuken zal een uniek karakter krijgen. Echter de kosten zijn hoog en voor het geld zijn er ook andere kwalitatief hoogwaardige opties te vinden met eveneens een hoogwaardige uitstraling en wel technisch betere eigenschappen.

Meer aanrechtbladen
- Betonnen aanrechtblad
- Composiet aanrechtblad
- Granieten aanrechtblad
- Houten aanrechtblad
- Keramisch aanrechtblad
- Kunststof aanrechtblad
- Marmeren aanrechtblad
- RVS aanrechtblad

De foto's zijn afkomstig van DB Keukens.

Lijst met goed gewaardeerde keukenzaken
• Keukenwereld XXL
   
(Poortvliet Zeeland) score 9,7 uit 186 ervaringen
• Adee Keukens
   
(Rijssen Overijssel) score 9,8 uit 253 ervaringen
• Artic Keukens
   
(Utrecht Utrecht) score 9,4 uit 52 ervaringen
• Roukens en van Gaalen Keukens
   
(Dodewaard Gelderland) score 9,4 uit 46 ervaringen
• Velthuizen Keukens
   
(Woudenberg Utrecht) score 9,7 uit 144 ervaringen
• Avanti Keukens
   
(Kesteren Gelderland) score 9,7 uit 294 ervaringen
• Anovi Keukens
   
(Berkel en Rodenrijs Zuid-Holland) score 9,3 uit 22 ervaringen
• Voortman Keukens
   
(Apeldoorn Gelderland) score 9,5 uit 526 ervaringen

U kunt ook de lijst met de Beste 10+ Keukenzaken bekijken.
Reacties
Er zijn 2 reacties bij dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
“Next 125 keuken”
Betreft Ekelhoff Kuechen Door Familie De Goede op donderdag 3 mrt 2016 16
Wij hebben een Next 125 keuken gekocht in een U-opstelling met een spoeleiland en een glazen aanrechtblad bij Kuechenland Ekelhoff. De showrooms in Duitsland maakten veel indruk op ons, omdat alle materiaal en apparatuur voorhanden is. Zowel het verkooppersoneel als het technische personeel is vakbekwaam, erg vriendelijk en denken met je mee, service staat bij hen hoog in het vaandel en men is trots op hun bedrijf. Vanaf het offertetraject tot aan de nazorg bij levering en installatie zijn wij uitstekend geholpen. Onze ideeën zijn perfect vertaald naar het uiteindelijke resultaat, waar zowel wij als de medewerkers van Kuechenland Ekelhoff trots op zijn!
FOTO VAN FAMILIE DE GOEDE
Next 125 keuken in U-opstelling
“Transparante benadering”
Betreft KVIK Door M. Visser op zaterdag 10 dec 2016 16
Deze zomer heb ik een keuken gekocht bij Kvik Utrecht. Het zijn mooie keukens en de offerte is transparant. De service was goed. Ik kon altijd telefonisch overleggen en dan kreeg ik snel adequaat antwoord. Het glazen blad heb ik elders besteld en ook de afstemming daarover was prima. Bouw Bob heeft ook goed werk geleverd.
Meer artikelen