Feedback
Alle Vloerenwinkels Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland)
135 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
342 ervaringen
Barneveld (Gelderland)
404 ervaringen
Kampen (Overijssel)
238 ervaringen
Putten (Gelderland)
79 ervaringen
Wijhe (Overijssel)
72 ervaringen
Vriezenveen (Overijssel)
172 ervaringen
Leiderdorp (Zuid-Holland)
2 ervaringen

Gietvloeren

Gietvloeren zijn al lang bekend in de industriële sector. Echter kiezen steeds meer mensen voor een gietvloer in hun woning. In dit artikel worden de voor- en nadelen van een gietvloer besproken, zodat u een beter beeld krijgt van deze relatief nieuwe vloersoort.

Soorten gietvloeren
Er zijn drie soorten gietvloeren, namelijk: beton gietvloeren, epoxy gietvloeren en polyurethaan gietvloeren. Polyurethaan gietvloeren zijn desalniettemin de enige soort die geschikt zijn voor woningen. De andere twee soorten zijn alleen geschikt als industriële vloeren en worden niet besproken.

Materiaal
Polyurethaan is een kunststof polymeer en is gemaakt van aardolie. Het bestaat uit een hard segment en een zacht segment. Een polyurethaan gietvloer is licht elastisch en, afhankelijk van de ondergrond, opgebouwd uit 2 tot 6 lagen polyurethaan.

Levensduur
Polyurethaan gietvloeren zijn slijtvast en kunnen gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Daar komt bij dat de vloeren niet kunnen scheuren en naadloos zijn.

Geluidsoverlast
Polyurethaan gietvloeren zijn geluidsisolerend. Een standaard polyurethaan gietvloer vermindert contactgeluid met ca. 4 tot 7 dB. Daarnaast kan er een extra geluidsdempende laag worden aangebracht.

Vochtbestendigheid
Polyurethaan gietvloeren zijn vochtbestendig en door de afwezigheid van naden zijn de vloeren uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Vlekgevoeligheid
De meeste vlekken zoals schoenstrepen zijn makkelijk te verwijderen met een natte doek. Echter zijn gietvloeren niet bestand tegen inkt en roest.

Krasvorming
Een gietvloer van polyurethaan is de meest krasbestendige gietvloer, maar is nog wel gevoelig voor scherpe objecten. Het verslepen van objecten over de vloer is dan ook af te raden. Krassen zijn minder zichtbaar op een vloer met een matte afwerking dan op een vloer met een hoogglans afwerking. U kunt de kans op krassen verminderen door viltjes op de poten van uw meubilair te plaatsen.

Vloerverwarming
Gietvloeren nemen de warmte van de omgeving over. Polyurethaan gietvloeren zijn daarnaast geschikt voor vloerverwarming. Doordat de polyurethaan gietvloer warmtegeleidend is, zal de vloer snel op temperatuur komen.

Uitstraling
Een polyurethaan vloer kan in bijna elke NCS of RAL kleur geleverd worden. Er kan worden gekozen voor een hoogglans afwerking of een matte afwerking. Tevens is een zogenaamde ‘betonlook’ mogelijk, waarbij twee kleuren worden gebruikt die in elkaar overvloeien. Doordat gietvloeren naadloos zijn, zal het de ruimtelijkheid van de kamer vergroten. Een voordeel van een polyurethaan vloer is dat deze zacht en warm aanvoelt.

Schoonmaken en onderhoud
Doordat een gietvloer naadloos is, trekt er geen vuil in. Hierdoor is een gietvloer hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Met een stofzuiger wordt al het stof makkelijk verwijderd. Vervolgens kan de vloer worden gereinigd door middel van een dweil in combinatie met koud of lauw water. U kunt er voor kiezen om na enkele jaren een nieuwe transparante toplaag aan te laten brengen. Bij goed onderhoud van de vloer is dit nodig na ca. 10 jaar. Na het aanbrengen van de nieuwe toplaag zullen de meeste krassen en beschadigingen verdwijnen en zal de vloer er weer bijna als nieuw uitzien.

Montage
Het aanbrengen van een gietvloer is een specialistisch proces. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar door het moeilijke proces wordt het aangeraden om dit over te laten aan een specialist. Ten eerste moet de huidige vloer volledig vlak en stofvrij gemaakt worden. Vervolgens wordt er een primer aangelegd zodat de gietvloer hecht aan de ondervloer. Daarna kunnen de coatinglagen aangebracht worden. Ten slotte wordt de topcoating aangebracht. Het leggen van een gietvloer duurt ca. 4 tot 5 dagen, omdat de afzonderlijke lagen volledig droog moeten zijn voordat er verder op gewerkt kan worden.

Kosten
Een polyurethaan gietvloer kost gemiddeld tussen de €75,- en €100,- per vierkante meter. De prijs per vierkante meter neemt af naarmate de oppervlakte stijgt. Naast het aantal vierkante meters hangt de prijs ook af van het aantal lagen dat wordt aangebracht. Meer lagen betekent namelijk hogere arbeidskosten en materiaalkosten. Eventuele bijkomende kosten kunnen onder andere zijn: het voorbewerken van de ondervloer, het aanbrengen van een antisliplaag en het leggen van een wapeningsnet op de ondervloer.

Conclusie
Hoewel gietvloeren niet goedkoop zijn, geven zij de woning wel een unieke uitstraling. Tevens zijn de vloeren duurzaam, hygiënisch en zeer makkelijk in het onderhoud.

De foto is afkomstig van Derkernsting (Senso Resin Floors) via Wikimedia Commons.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 11 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Saskia op zondag 8 nov 2015 yy
Wij hebben een cement gebonden gietvloer. Dit ziet er ook uit als cement. en heeft een natuurlijke look.
Door Bas op zondag 8 nov 2015 yy
Ik heb een PU Gietvloer. Dit is een vlakke vloer welke makkelijk schoon maakt. Door de betonlook zie je veel minder vuil liggen dan een 1 kleurige gietvloer.
Door Flora van Lieshout op dinsdag 3 nov 2015 yy
Wij hebben in 2013 gekozen voor de niet verkleurende gietvloer. Deze ligt nog steeds naar alle tevredenheid. We konden zelfs een eigen kleur ontwikkelen en kregen daar een monsterbord van.
Door Michel op maandag 21 sep 2015 yy
Ik had vrijwel de duurste gietvloer ('de rolls royce onder de gietvloeren') in het assortiment, ook omdat ik dat associeerde met een hoger serviceniveau. Alles ging goed totdat ik na een jaar of drie vreemde blazen in mijn gietvloer had. Het is een vloer van ca. EUR 12k (bijna EUR 100 per m2). Mijn advies is om een goedkopere vloer te nemen.
Door Jeroen op donderdag 27 aug 2015 yy
Vorige week is onze gietvloer gelegd. Doordat het gehele proces 4 dagen duurt en vloer hierna 2 dagen moet drogen hebben wij voor deze periode een vakantiehuis betrokken. Helaas een oplevering van een vloer met luchtblaasjes, stukjes vachtroller, haren en over de gehele vloer een kleurverschil. Iemand is op maandag bij ons lang geweest om de vloer te controleren en kon vrij snel constateren dat de vloer inderdaad niet goed was. Er zou een nieuwe toplaag moeten worden gegoten. Onze vraag of onze kosten die wij zullen moeten maken om niet thuis te kunnen verblijven werden niet op prijs gesteld. Deze kosten zouden voor ons zelf zijn.
Door Jeroen op zaterdag 16 mei 2015 yy
Ik koop nooit meer een gietvloer bij onze leverancier. De vloer zelf ligt er netjes in, maar de randen zijn een drama. In tegenstelling tot wat afgesproken is hebben ze de randen niet afgeplakt maar geprobeerd met een kwast netjes langs de plint te verven (ik was niet thuis toen ze bezig waren). De lijn golft, soms hebben ze de plint geraakt, en nu heeft de vloer aan de randen strepen ipv een gladde afwerking zoals je ze met rollen krijgt. Ik heb uiteindelijk maar een klein deel van de factuur betaald maar ben er nog totaal niet blij mee, ik kijk elke dag naar die lelijke randen.
Door Stefan Lagerwey op maandag 2 mrt 2015 yy
6 jaar geleden een gietvloer aan laten leggen. Al snel bleken er scheuren in de vloer te komen.
Door J. Oosterwaal op vrijdag 10 okt 2014 yy
Wij hebben een betondesign gietvloer op onze beneden verdieping liggen en op de bovenverdiepingen hebben wij siergrindvloeren liggen. De vloeren zijn keurig en strak gelegd en we hebben er al jaren veel plezier van.
Door Radi Alloush op dinsdag 3 jun 2014 yy
Op de begane grond hebben wij een gietvloer. Een strakke vloer is het zeker niet. De vloer zit vol met blaasjes en putjes. Na bezoek van het onderhoudsteam heeft hij een blaasje behandeld na aandringen (ze wilden het eigenlijk nog even aankijken?!) een vervolgafspraak moet nog komen. Spijt van de vloer, hoop op een goede oplossing. Of ik het zou aanraden? Ja, maar wel voor kleine ruimtes. (Onze woonkamer/keuken is +/- 200 M2).
Door Henrik & Harmke op woensdag 16 nov 2011 yy
Wij hebben voor een gietvloer gekozen. We hebben zeer uitgebreid vergeleken met wie we in zee gaan. Wie je ook kiest: zorg in ieder geval voor een PU-gietvloer.
Door Chris en Jasper op dinsdag 18 mei 2010 yy
We waren eerst aan het kijken naar een gietvloer, maar die prijzen liggen toch echt te hoog. Dus vandaar de switch naar tegels.
Meer artikelen