Feedback
Alle Keukenzaken Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Kesteren (Gelderland)
338 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
557 ervaringen
Sint Annaland (Zeeland)
354 ervaringen
Haarlem (Noord-Holland)
357 ervaringen
7 vestigingen
2175 ervaringen
Rijssen (Overijssel)
271 ervaringen
Woudenberg (Utrecht)
82 ervaringen
Goes (Zeeland)
290 ervaringen

Keuken kopen in Duitsland

Een keuken kopen in Duitsland: een goed idee?

Een paar bekende clichés op een rij: keukens in Duitsland zijn veel goedkoper dan in Nederland, Duitse keukens zijn van veel betere kwaliteit, en Duitse verkopers en monteurs zijn beleefder, klantvriendelijker en nauwkeuriger dan hun Nederlandse collega’s. Daarmee is de keus om bij onze oosterburen te kijken snel gemaakt.

Goedkopere prijzen
Om met de prijs te beginnen: Op Qasa staan veel ervaringen van kopers met offertes uit Duitsland en Nederland, en de ene keer was de keuken in Nederland goedkoper en de andere keer in Duitsland. Het ligt er vooral aan welke keukenzaken in Nederland en Duitsland offerte gevraagd wordt en om wat voor keuken het gaat. Dus JA, keukens zijn in Duitsland regelmatig goedkoper dan in Nederland, maar NEE, lang niet altijd en het kan juist ook in Nederland voordeliger uitvallen.

Het beeld van de goedkopere Duitse keuken ontstaat mede doordat in Duitsland vaak meteen een definitieve prijs wordt gegeven. Prijsonderhandeling is nauwelijks mogelijk en meestal niet nodig. In Nederland moet soms op het scherpst van de snede worden onderhandeld over de prijs, en vaak is prijsonderhandeling nodig. Daarbij krijgt u eerst een veel te hoge "start" prijs voorgesteld, en in de onderhandelingen gaat de prijs dan stap voor stap naar beneden totdat u bij de echte "eind" prijs komt. Als deze Nederlandse "start" onderhandelingsprijs wordt vergeleken met de Duitse directe eindprijs, dan lijkt het inderdaad alsof Duitsland veel goedkoper is. Een kleiner maar groeiend aantal Nederlandse keukenbedrijven hanteert een Duitse stijl met directe netto eindprijzen met geen of slechts zeer geringe kortingen. Tussen deze Nederlandse netto prijsaanbieders, en de keukenzaken die echt uit Duitsland komen, bestaat nauwelijks nog prijsverschil.

Kwaliteit
Is de Duitse keuken beter dan de Nederlandse keuken? Het (over)grote deel van de keukens in de Nederlandse showrooms komt uit Duitsland. Dit geldt ook voor keukenapparatuur, deze is in de regel van Duitse makelij. Hier ligt dus geen verschil.

Verder ligt de kwaliteit van een keuken deels aan de montage. Feit is dat Qasa bijna uitsluitend positieve feedback krijgt over de montage als de keuken in Duitsland is gekocht. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de Duitse 'Gründlichkeit'. Over Nederlandse keukenleveranciers bezit Qasa veel meer ervaringen, en hier zijn heel veel Nederlandse monteurs te vinden die zeker net zo goed zijn als hun Duitse collega's. Feit is wel dat we, vooral bij bepaalde Nederlandse keukenzaken, ook veel klachten over de montage krijgen.

Service
Zijn Duitse keukenverkopers beleefder en prettiger dan hun Nederlandse collega’s? Dat hangt ervan af wat u als beleefd en prettig ervaart. De nettoprijzen methode die de meeste Duitse zaken hanteren wordt in de regel als prettig ervaren. Verder is de ene keukenzaak de andere niet, dat geldt voor zowel Nederland als Duitsland. Nederlandse verkopers zijn over het algemeen wat vlotter en commerciëler dan hun Duitse collega's. De Duitsers zijn wat formeler en preciezer. Maar het ligt er vooral aan welke keukenzaak in Nederland of in Duitsland bezocht wordt, en ook welke verkoper u treft.

Conclusie
Er zijn verschillende goede Duitse keukenleveranciers in het grensgebied met Nederland actief. Deze keukenwinkels in Duitsland zijn de moeite van een bezoek zeker waard. In het algemeen hebben we op Qasa positieve feedback over Duitse keukenleveranciers.

Maar let wel dat er ook in Nederland verschillende goede keukenleveranciers zijn die de moeite van een bezoek net zo goed waard zijn en over wie Qasa eenzelfde soort positieve feedback heeft. De Duitse kwaliteit en prijsstelling zijn zeker ook in Nederland te vinden.

Tips voor het kopen van een keuken in Duitsland
Het is verstandig om met de volgende zaken rekening te houden:
• Maak in verband met de reistijd vooraf een afspraak en vraag naar een Nederlands sprekende adviseur.
• U bent er meestal niet met één bezoek aan Duitsland, vaak zijn meerdere bezoeken nodig.
• Als u de Duitse taal helemaal niet machtig bent, neem dan iemand mee die de taal wel spreekt.
• Let op dat de koopovereenkomst in het Duits is en onder Duits consumentenrecht valt. Vraag daarom naar uw rechten en naar welke garanties u krijgt.
• Vraag na welke voorrijkosten worden berekend als er een reparatie moet worden uitgevoerd.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 28 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door van Wijk op dinsdag 24 mrt 2015 yy
We hadden voor onze nieuwbouwwoning een keuken nodig. Na bij een aantal keukenleveranciers te zijn geweest, kregen we een goede indruk van wat we graag wilden. In Nederland zijn een aantal keukenbedrijven actief die strooien met kortingen en loze beloftes. Dat wilden wij niet en gingen op zoek naar een keukenleverancier in Duitsland. In tegenstelling tot Nederlandse keukenleveranciers, komen ze in Duitsland meteen met een scherpe prijs. Dit voorkomt verwarring en het idee dat je direct moet beslissen voor "een hoge korting".
Door fam. Tolboom op donderdag 12 feb 2015 yy
Aanvankelijk waren we wat huiverig om een keuken in Duitsland te kopen. We waren bang dat de Duitse taal een probleem kon zijn. Gelukkig bleek al snel dat dit geen enkel beletsel is. Voordat we de keuken uitzochten wisten we in grote lijnen wat we hebben wilden. Je van tevoren oriënteren zou ik iedereen aanraden.
Door Z.Adda op donderdag 22 jan 2015 yy
We zijn ongeveer 3 maanden bezig geweest om te oriënteren, een beeld te vormen. We hoorden wilde verhalen dat de keukenmarkt niet transparant is en dat je altijd teveel betaald voor je keuken. We hebben veel gelezen op internet en veel vergeleken. We hebben baat gehad bij het lezen van verschillende verhalen op verschillende forums. We willen onze ervaring ook delen zodat anderen er ook baat bij zullen hebben. We zijn maar gewoon begonnen met het bezoeken van verschillende zaken. Ook 2 keer in Duitsland geweest omdat het goedkoper blijkt te zijn. We zijn bij de volgende zaken geweest:
• Keukenconcurrent
• Reddy keukens
• Keukenkampioen
• Nuva keukens
• Aswa keukens
• Keukencentrum berkers
• Bruynzeels
• Keukenloods
Ik zal er ongetwijfeld een aantal vergeten zijn, het was ook teveel om te onthouden.
In Duitsland:
• Akzent kuchen in Nordhorn (vlak over de grens bij Enschede)
• Alno keukens in Tuddern (vlak over de grens bij Sittard)
Na velen bezoeken, een aantal zaken noemden meteen een prijs en bij 4 zaken zijn we echt aan tafel gaan zitten voor een offerte. We waren we nog verder van huis. Wat voor ons bevestigd werd is dat de keukenmarkt inderdaad niet transparant is. Duitsland hebben we heel snel een streep door gezet, bleek absoluut niet goedkoper te zijn. Verder lees je veel dat alle zaken onder de Mandemakers groep vallen en dat dit slechte zaken zijn. Dat hebben we op een gegeven moment maar los gelaten. We hebben ook de mogelijkheden bekeken om alle onderdelen voor de keuken los te kopen, apparatuur apart, keukenblad apart en de kasten en laden apart. Hier werd voor ons een aantal dingen duidelijk en zijn we alles vanuit een ander perspectief gaan bekijken. We hebben bekeken wat alles los zou kosten, dus apart een offerte opgevraagd voor alle apparatuur en een offerte opgevraagd bij keukenbladen voor het blad. De kasten en laden hebben we afgeleid uit de offertes die we hadden.
Door Bert Smit op dinsdag 22 jul 2014 yy
Een tip gekregen van een aannemer: apparatuur en materiaal komt veelal uit Duitsland: Ga eens kijken bij de bron. Een dagje investeren kan veel geld besparen. Afspraak gemaakt en we hebben er een dagje uit van gemaakt. Nu hebben we in Nederland al wat keukenprijsvechters bezocht, dus we wisten onderhand precies wat we wilden en ook wat voor kostenplaatje daar bij hoort.
Door Jacob op dinsdag 27 mei 2014 yy
Na een drie tal Nederlandse keukenshops te hebben bezocht hebben we een dagje Duitsland gedaan. We hebben in totaal 3 prijzen gekregen, 2 NL en 1 D prijs. Bij de eerste opgaven zaten de 2 NL bedrijven aan de top van ons budget, de DL prijs na nog eens na doorrekenen 1.500 lager... Dat gaf de burger moed, nu konden we ons wensenlijstje aanpassen en naar een hoger gewenste niveau brengen. De 3 offertes waren vergelijkbaar in kastjes en apparatuur, het aanrechtblad in Duitsland van graniet en niet zoals in NL van composiet.
Door Werkhoven op dinsdag 13 mei 2014 yy
In januari zijn wij onze zoektocht begonnen naar een nieuwe keuken. Allereerst hebben wij een behoorlijk aantal keukenzaken in Nederland bezocht om ideeën op te doen en ook hebben wij een paar offertes laten maken. Toch kwam dit niet tot wat wij in gedachten hadden, qua ontwerp en prijs. We zijn ook naar 2 keukenstudio's in Duitsland gegaan. Door de nodige research kwamen wij erachter dat onze droomkeuken bij beide zaken in de showroom stond, dus hierdoor konden wij een mooi prijsvergelijk maken.
Door AJ en Yvonne op dinsdag 29 apr 2014 yy
Twee jaar geleden gingen we na veel Nederlandse keukenzaken in en weer uit gelopen te zijn, op de bonnefooi naar twee keukenzaken net over de grens gereden. Direct een goede prijs, niet eerst een prijs die 50% te hoog zoals in Nederland.
Door Koper Saksen Weimar op zaterdag 29 mrt 2014 yy
Wij hebben in het nieuwbouwproject Saksen Weimar in Arnhem noord een huis gekocht in bouwfase 3. Wij hebben veel rondgekeken en ook in Duitsland, maar hebben de keuken beduidend completer met mooiere inbouw keukenapparaten en een keramisch aanrechtblad aangeboden gekregen tegen een zeer gunstige prijs in Nederland.
Door bert smit op vrijdag 11 okt 2013 yy
Getipt door de aannemer. Hiervoor al langsgeweest bij paar grote NL formules. Geen goed gevoel bij deze. Hoe anders was het in Duitsland. Uiteindelijk zonder die vreemde trucs tot een redelijke prijs gekomen voor een kwalitatief hoger nivo. Daarovereen hebben wij het gevoel dat de kwaliteit van de service aan onze verwachtingen voldoet.
Door Bnr 12 op zondag 8 sep 2013 yy
In Duitsland geweest nadat we eerst in Nederland waren geweest. Professioneel, duidelijke taal en juiste prijs voor kwaliteit. We hebben nu meer keuken, betere apparatuur voor een betere prijs. Je achteraf wel goed voelen na een gesprek!!
Door Lex op donderdag 29 aug 2013 yy
Na verschillende keukens in NL bekeken en uit-onderhandeld te hebben, zijn we naar Duitsland afgereden. Toch wel met enige sceptiek, omdat we bij de onderhandelingen in NL ook hadden aangegeven dat we een (second opinie) zouden laten uitvoeren in Duitsland! Na vele uren, (omgerekend meer dan een werkweek bij 2 verschillende keukenzaken in NL), ervaring wisten we al (precies) hoe onze keuken eruit zou komen te zien. Het scheelde (niet gelogen!) 15 tot 20% met de (scherp!) uitonderhandelde vergelijkbare of zelfs het identieke merk keuken die we in NL konden aanschaffen.
Door Tjerk op donderdag 22 aug 2013 yy
Na een aantal bezoekjes aan Nederlandse keukenbedrijven hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn wij naar Duitsland gereden vanuit Leeuwarden. En ik kan zeggen dat dat meer dan de moeite waard bleek, zowel financieel, maar ook vanwege de deskundigheid en de kwaliteit.
Door Lizet en Jos op dinsdag 18 jun 2013 yy
Wij waren op zoek naar een voor ons perfecte keuken. Na wat bedrijven bezocht te hebben in Nederland kwamen in in Duitsland (Nordhorn)uit, waar de prijzen toch echt een stuk lager liggen dan in Nederland. We zijn perfect geholpen door een perfekt Nederlands sprekende verkoper.
Door John op dinsdag 5 mrt 2013 yy
Wij hebben een deel van ons huis gerenoveerd, waaronder de keuken. Omdat wij dicht bij Duitsland wonen zijn we naar Duitsland gegaan. Een paar gesprekken gehad met een verkoper die goed Nederlands sprak. Op zich een goed advies ontvangen. Vervelend is dat we geen offerte meekregen om thuis eens rustig te beoordelen.
Door Jan en Trees op dinsdag 5 feb 2013 yy
Wij hadden in Nederland al enkele keukenshowrooms bezocht, maar konden moeilijk kiezen uit de vele mogelijkheden. Dat zat hem met name in het feit dat verkopers te ingewikkeld deden over het ontwerp, moeilijk deden over het meegeven van 3D tekeningen, etc. Wij hadden zoiets van; waarom zou je in Duitsland een keuken gaan kopen terwijl er in Nederland zoveel keus is?! Omdat men echter dealer was van de merken waarnaar onze interesse uitging, zijn we toch een keer gaan kijken. Van zo'n bezoek leer je tenslotte altijd, nietwaar? Geen baloney, maar goede en eerlijke adviezen. We zijn een week later terug geweest en hebben meteen de keuken besteld.
Door Gerda op vrijdag 1 feb 2013 yy
Omdat altijd gezegd wordt dat keukens in Duitsland veel goedkoper zijn, zijn we wezen kijken. Of de prijs nu zoveel lager ligt dan in NL weet ik niet. Ik denk zeker niet hoger!
Door Henri #26 (huisnr 51) op maandag 15 okt 2012 yy
Mijn ervaring in Nederland is zeer goed te noemen. Op een vrijdagavond even langs gegaan en werd goed geholpen. De keuken is geheel uitgewerkt nadat we ook bezoeken hadden gepleegd in Duitsland en bij enkele zaken in Hoofddorp. Mijn ervaringen met Nederlandse keukenzaken uit het verleden waren niet positief: te duur en te opdringerig. Echter we kregen nu totaal niet die indruk en uiteindelijk zijn we door het juiste advies toch goedkoper uitgekomen. Het belangrijkste blijft toch dat er een goede klik moet zijn met de verkoper.
Door Diana op dinsdag 10 jul 2012 yy
Wij hebben een nieuwe keuken aangeschaft in Duitsland. Aangezien we niet over 1 nacht ijs wilden gaan hebben we bedenktijd gevraagd en er werd verder niet aangedrongen. Wel hebben we een nieuwe afspraak gemaakt, destijds in Utrecht in de Jaarbeurs, omdat ze daar ook stonden. Fijn dat er zo mee werd gedacht, dat scheelde ons een ritje Duitsland.
Door Bert op donderdag 26 apr 2012 yy
Wij hebben de keuken laten plaatsen in 2008. Er gingen een aantal zaken mis. De service dienst was snel ter plekker. Als er echter een probleem zich voordoet aan technsiche apparatuur past u dan goed op. Deze service was uitbesteed en dan wordt het gecompliceerder. Als het ietwat moeilijker wordt zal men u proberen zelf voor de kosten te laten opdraaien. Je kunt met je klacht nergens een oor vinden. En dan is Duitsland een heel eind weg en een ander land.
Door Chris en Leonore, bouwnr 34 op zaterdag 28 jan 2012 yy
We zijn vandaag heel goed geslaagd voor een hele mooie wit hoogglanse keuken met goede apparatuur. Echt een aanrader en voor ons een nog betere deal dan de zaak in Duitsland waar we ook geweest waren.
Door Nieuwebrug op dinsdag 6 dec 2011 yy
Een rit naar Duitsland kan zeer de moeite waard zijn. Staar je niet blind op een project bonus gaat vergelijken en rekenen! in ons geval maakte de keukenleverancier handig gebruik van het "Project gevoel" en van de bonussen waardoor je het gevoel krijgt een wereld deal te hebben. Maar uiteindelijk heb je 80% van de bonus al zelf betaald in de koopsom. Denk goed na en ga rekenen / vergelijken soms loont het echt.
Door Jasper op donderdag 5 mei 2011 yy
Keuken van 30.000 besteld in Duitsland. Diep triest gegaan. Ik ben nog niet klaar met ze! Service = 0, als de buit binnen is, is het gedaan. Zij weten ook dat je niet even naar Duitsland rijdt om verhaal te halen. Ik kan er echt niet tegen dat ze steeds de schuld bij iemand anders neerleggen.
Door ad en loes v munster op vrijdag 18 mrt 2011 yy
Of je nu in Duitsland zoveel goedkoper uit bent betwijfel ik, maar de keuken is wel een prima kwaliteit voor de prijs
Door Robert op vrijdag 18 dec 2009 yy
Mijn keuken heb ik uiteindelijk in Duitsland gekocht in Nordhorn. Vanaf Amersfoort is het nog geen 150 km met de auto en dat is het dubbel en dwars waard. Ik was 3000 euro goedkoper uit. Daar wil ik best één of twee keer voor heen en weer rijden. Voordelen van een keuken uit Duitsland halen:
+ Standaard Siemens apparatuur (wat een goed a-merk is).
+ Graniet is veel goedkoper dan in Nederland.
+ Geen prijsverschil tussen inductie en keramische kookplaat.
+ Medewerkers denken pro-actief mee en zijn vakkundig. Stel je hebt een bepaald idee voor de keuken. In Nederland zullen ze er alles aan doen om jouw idee te realiseren (tegen elke prijs). In Duitsland denken ze praktisch met je mee en wanneer jouw idee niet praktisch of reëel is dan zullen ze dat ook tegen je zeggen.
+ Duitse keuken staan bekend om hun kwaliteit.
+ Medewerkers verstaan goed Nederlands.
+ De eerste prijs is meteen een goed bod. Je hoeft dus niet uren te onderhandelen om tot een juiste prijs te komen.

Enige nadelen die je hebt:
- De medewerkers spreken Duits/Nederlands door elkaar. Als je een beetje Duits hebt gehad op school dan is het te volgen. Anders doe je er misschien verstandig aan om iemand mee te nemen wat meer gevoel met de taal heeft.
- Onderhandelen is bijna niet mogelijk.
Door Sjaak & Jolanda op zondag 14 sep 2008 yy
Gisteren hebben we onze keuken gekocht in Duitsland. We hebben eerst een offerte in NL laten opmaken en deze vervolgens doorgestuurd (zonder prijzen) naar Duitsland. Het scheelt echt zomaar 30 tot 40% dat ze in Duitsland goedkoper zijn.
Door Elon op vrijdag 7 dec 2007 yy
Wij wilden eerst naar Duitsland maar zijn geslaagd in Nederland. Alle siemens apparatuur voor een derde van de prijs meegekregen en daarnaast flinke korting (30 a 40 %) op rest van de keuken zelf. Ik weet niet of je e.e.a. in Duitsland nog voordeliger kan krijgen maar nooit geschoten is altijd mis
Door leo en ursula op zaterdag 17 nov 2007 yy
Wij hebben ons bedrag van de standaard keuken 2x terug verdient door even een dagje uit naar duitsland! Dus ga niet over 1 nacht ijs en vergelijk zeker ergens anders al is het maar voor de service!
Door Patt & Marieke op zaterdag 7 jul 2007 yy
Voor de keuken zijn we na twee weekenden Duitsland en veel zaterdagen uitgekomen in Apeldoorn. Eindelijk een 'keukenboer' die wel een volledig gespecificeerde offerte maakt en scherpe prijs geeft! Klein nadeel is hier wel dat ze kleine showroom hebben, het is handig als je dus al weet wat je wilt.
Meer artikelen