Feedback

Budget vertellen bij keukenaankoop

Is het verstandig je budget te vertellen aan de keukenverkoper bij de aanschaf van een nieuwe keuken? De voor- en nadelen van het melden van je budget.

Beter advies bij duidelijk budget

De belangrijkste reden om duidelijk te zijn over wat je wilt uitgeven: je krijgt veel beter advies. Het bepalen van de prijs van een keuken kost enige tijd en ligt aan welke kastjes, welke apparatuur, wat voor werkblad, etc. Er zijn heel veel combinaties te maken in allerlei prijsklasses. Een goede verkoper heeft veel aan een richtprijs want dan kan hij binnen dat budget een voorstel doen. Als je niets wilt vertellen dan gaat de verkoper raden naar waar je op uit zou willen komen. Vanuit de koper is het in ieder geval handig om een richtbudget op te geven. Bijvoorbeeld je denkt aan een uitgave van euro 10.000. Maar je wilt zien wat je ervoor kunt krijgen. Dit geeft een duidelijk idee waar je ongeveer naartoe wilt en wat je kunt uitgeven.

Vaste prijzen

Er zijn veel keukenzaken die werken met vaste prijzen voor alle onderdelen. In die situatie is het budget aanleiding om de maximaal haalbare keuken uit te tekenen. Mits dit eerlijk en reëel gebeurd is dit een heel goed systeem. Veel zaken werken tegenwoordig met een vaste prijs voor elk onderdeel. Dit wordt ook wel aangeduid met de term "nettoprijzen beleid". Als gewerkt wordt met vaste prijzen dan zie je dit meestal duidelijk of wordt dit vrij snel gecommuniceerd. Het is in een vaste prijzen systeem duidelijk wat de consequenties zijn van het wijzigen van de offerte, en het is daardoor vaak gemakkelijk om iets aan te passen.

Zaken met hoge kortingen

Keukenzaken die met kortingen werken geven vaak heel veel korting op de door hun aangegeven uitgangsprijs. Kortingen op de uitgangsprijzen tussen de 40% en 50% zijn gebruikelijk. In de startprijs zit een korting die er later weer vanaf gaat. Vaak gaat veel tijd op aan een onderhandeling met prijsbepaling en wordt er minder aandacht besteed aan de keuken. In een kortingsysteem is niet duidelijk wat de prijs is van elk onderdeel, er is immers sprake van een totaalprijs die in een onderhandeling tot stand komt. Hierdoor is het wijzigen van een offerte op een onderdeel vaak lastiger.

Verkooptaktieken bij hoge kortingen

Op het moment dat je je budget noemt, kan de keukenverkoper de keuken gaan aanbieden voor een prijs die met de 50% korting uiteindelijk net boven het budget uitkomt. Dit is een soort “kortingspel”. Bekijk maar eens deze uitspraken uit reviews:  "Toen wij zeiden dat ons budget niet boven de 12.000 uit mocht komen wat het laatste bod 12.750. Je kunt me misschien voor veel uitmaken...." Of deze: "Ze vragen naar je budget en gaan daar 2000 boven zitten en hopen dan dat je denkt dat je een goede deal hebt als de prijs 2000 omlaag kan."

Uiteindelijk is het wel zinvol om een budget aan te geven, simpelweg omdat er ergens een richting moet zijn. Dit kun je ook doen door een keuken uit een showroom te nemen met prijs die je in gedachten had en aan te geven dat je ongeveer daar op uit wilt komen. En wellicht ga je tactisch lager zitten dan je bereid bent. Realiseer je dat je budget door de verkoper kan worden gebruikt om daar eerst een percentage op te leggen en daarna weer af te halen en dat je dat als korting gepresenteerd krijgt.

Verschil in benadering

Bij zaken met vaste prijzen kan je opener zijn over het budget, dat is in het eigen belang en leidt tot een reële benadering. Bij zaken met kortingprijzen moet je minder loslaten over het budget en zal je een soort prijsonderhandeling moeten voeren.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.