Feedback
Alle Keukenzaken Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Kesteren (Gelderland)
338 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
557 ervaringen
Sint Annaland (Zeeland)
354 ervaringen
Haarlem (Noord-Holland)
357 ervaringen
7 vestigingen
2175 ervaringen
Rijssen (Overijssel)
271 ervaringen
Woudenberg (Utrecht)
82 ervaringen
Goes (Zeeland)
290 ervaringen

Aanrechtblad marmer

Soms zijn keukens voorzien van een marmeren aanrechtblad. Hieronder gaan we in op de voordelen en nadelen van een dergelijke exclusieve keuze.

Materiaal
Marmer is een natuurproduct en bestaat uit kalkzandsteen. In de aardkorst ontstaat het marmer onder een combinatie van hoge temperaturen en hoge druk. De kenmerkende aderpatronen van marmer komen door onzuiverheden in het gesteente.

Soorten marmer
Marmer wordt op veel plaatsen in de wereld gewonnen. Binnen Europa komt veel marmer uit steengroeves in Italië. Elke vindplaats heeft zijn eigen specifieke marmer zowel in kleurstellingen als in specifieke producteigenschappen. Marmerkleuren kunnen verschillen van wit tot lichtgrijs tot zwart, maar ook bruin, beige, roze, rood en groen komen voor.

Afwerkingen marmer
Twee mogelijke afwerkingen van marmer zijn polijsten en zoeten. Het polijsten van marmer komt erop neer dat bovenlaag meerdere keren wordt opgeschuurd. Dit noemt men ook wel hoogglans. Hierdoor krijgt marmer een zachte warme uitstraling en is het oppervlak zeer hygiënisch en glad. Het zoeten van marmer komt neer op het licht afschuren van de oppervlakte. Hierdoor ontstaat een natuurlijke uitstraling maar dat is wel iets gevoeliger voor vlekken. Dit noemt men ook wel zijdeglans.

Levensduur
Marmer gaat meer dan een leven lang mee. Marmer is erg slijtvast.

Vochtbestendigheid
Het oppervlak van marmer is licht poreus en er kan vocht doordringen in het marmer. Het polijsten maakt de oppervlakte dichter. Het impregneren van een marmeren blad zorgt voor waterafstotende eigenschappen.

Hittebestendigheid
Marmer is relatief goed bestand tegen hitte. Het wordt afgeraden om hete pannen direct op het oppervlak te zetten.

Vlekgevoeligheid
Vloeistoffen kunnen mogelijk voor vlekken in het marmer zorgen. Dit komt doordat marmer licht poreus is. Ook hier geldt dat het polijsten de oppervlakte van het marmer minder poreus maakt. Ook is het wederom zinvol een marmeren blad te laten impregneren om vlekvorming tegen te gaan.

Krasvorming
Marmer is erg hard en erg krasvast. Krasvorming is wel mogelijk maar erg onwaarschijnlijk.

Hygiëne
Een marmeren werkblad is vrij hygiënisch maar er zijn wel betere keuzes op dit gebied. Een marmeren werkblad is hygiënischer dan een granieten werkblad omdat de structuur van marmer homogener is dan van graniet.

Uitstraling
Marmer heeft een unieke, luxe, exclusieve uitstraling. Geen blad ziet er hetzelfde uit. Marmeren werkbladen zijn goed met zowel een klassieke als met een moderne keuken te combineren.

Schoonmaken en onderhoud
Marmeren werkbladen moeten goed worden schoongehouden en drooggehouden. Marmer kan worden geïmpregneerd met een beschermlaag die beschermd tegen vlekken en vocht. Marmer is gevoelig voor bijtende middelen zoals ontstoppingsmiddelen, bleekmiddelen of ontkalkingsmiddelen.

Montage
Marmeren werkbladen zijn heel erg zwaar en alleen al daarom wordt aangeraden om een dergelijk werkblad door vakmannen te laten monteren. Verder bestaat er het risico van beschadiging of scheurvorming bij de montage, mede opnieuw door het grote gewicht. Het stellen van een marmeren werkblad neemt veel tijd in beslag.

Kosten
Een keukenblad van marmer is erg duur. De prijs van een blad is sterk afhankelijk van de herkomst, maar prijsindicatie per strekkende meter voor een marmeren blad is vanaf ca. 250 euro maar de prijzen kunnen ook veel hoger liggen. Let op dat de eindprijs van het aanrechtblad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat. Een marmeren werkblad zal vaak uit meerdere delen bestaan.

Conclusie
Een marmeren blad neemt u voor de schitterende en exclusieve uitstraling maar het is wel een dure keuze. Qua levensduur en krasvastheid is marmer een zeer goede keuze, maar het blad is wel gevoelig voor vocht en vlekken en ook relatief onderhoudsintensief.

Meer aanrechtbladen
- Betonnen aanrechtblad
- Composiet aanrechtblad
- Glazen aanrechtblad
- Granieten aanrechtblad
- Houten aanrechtblad
- Keramisch aanrechtblad
- Kunststof aanrechtblad
- RVS aanrechtblad

De foto is afkomstig van Holland and Green uit het Verenigd Koninkrijk.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 6 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Joost op vrijdag 3 nov 2017 yy
Sandra van 17 oktober 2017 verklaar je nader? Ik sta op het punt ook een marmerblad te kopen.
Door Sandra op dinsdag 17 okt 2017 yy
wij hebben een marmeraanrechtblad en het is verschrikkelijk......mega veel spijt! ze hadden ons dit nooit mogen adviseren!
Door B. op woensdag 20 sep 2017 yy
Wij hebben een marmeren blad. In vergelijking met graniet is kwestbaarder maar ook mooier. Ons blad is geïmpregneerd. Er is wat meer risico op vlekvorming. Het marmer is zo mooi dat het bij ons de voorkeur krijgt boven andere hardsteen.
Door Van Rennes op dinsdag 14 jul 2015 yy
Ik had wat betreft het keukenblad eigenlijk andere wensen, maar we zijn door ons keukenbedrijf meegenomen naar een marmerbedrijf, waar je je eigen blad uitkiest, helemaal top.
Door Richard en Ester op zondag 15 mrt 2015 yy
Wij hebben een schitterende keuken gevonden, uitgevoerd in zwart en walnoothout, met marmeren blad.
Door RGFVDB op dinsdag 15 jul 2014 yy
Wij hebben een geheel nieuwe keuken in de verbouwing geïntegreerd. We hebben een blad aan de aanliggende vensterbanken in zwart marmer dit werd uitstekend door Ekelhoff uitgevoerd.
Meer artikelen