Feedback

Wasmachine schoonmaken

De wasmachine moet af en toe schoongemaakt worden. Er is een aantal stappen die je kunt doorlopen om weer een frissen en schone wasmachine te krijgen. Het makkelijkste is om de wasmachine een keert te draaien op 90 graden, zonder wasgoed. Vaak is dit al voldoende. Werkt dit niet of wil je de wasmachine een keert helemaal goed schoon maken volg dan het volgende stappenplan.

Stap 1. Het zeepbakje schoonmaken

Bij veel wasmachine kan je het zeepbakje uit de wasmachine halen. Je kunt het dan goed schoonspoelen onder de kraan. Nadat je het  zeepbakje hebt schoongemaakt laat je het goed drogen. In de tussentijd kan je de ruimte waar het zeepbakje zit in de wasmachine schoonmaken. Hier gaan soms zeepresten zitten die op den duur gaan stinken. Zodra het zeepbakje goed schoon en droog is, kan je het terugplaatsen in de machine.

Stap 2. Rubberen rand schoonmaken

In de rubberen rand van de wasmachine kunnen zich vuilresten gaan ophopen. Je kunt het rubber schoonmaken met een microvezeldoekje en wat warm water. Lukt het niet om het rubber goed schoon te maken met het microvezeldoekje, gebruik dan een oude tandenborstel om het vuil tussen de randen te verwijderen. Als het rubber helemaal schoon is laat het dan goed drogen. Het gebruik van schoonmaakmiddelen om de rubberen rand schoon te maken is af te raden. Schoonmaakmiddelen kunnen het rubber beschadigen en zijn meestal niet nodig.

Stap 3. De wasmachine draaien op 90 graden met soda

Met behulp van soda kan je de wasmachine van binnen goed schoonmaken.  Soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat je kunt gebruiken om kalkaanslag te verwijderen. Schenk een halve kop soda in de lege trommel en draai een wasprogramma op 90 graden. Door het soda in combinatie met de hoge temperatuur van 90 graden worden kalk, vet en vuil in de wasmachine aangepakt.

In plaats soda kan je ook twee vaatwastabletten gebruiken. Zeker als je in een gebied woont met (relatief) zacht water en als je nauwelijks last hebt van kalkaanslag is dit een goed alternatief. Leg de vaatwastabletten in het zeepbakje en draai een wasprogramma van 90 graden. Op deze wijze worden vet en vuil in de wasmachine aangepakt.

Een deel van de wasmachines heeft een machinereinigingsprogramma. Zit dit programma op jouw wasmachine draai deze dan als eerste. Als dit niet voldoende werkt, probeer het dan met behulp van soda of vaatwastabletten zoals hierboven beschreven.

Natuurazijn wordt ook regelmatig aangeraden om je wasmachine mee te ontkalken. Pas hiermee op. Natuurazijn is een goede ontkalker, echter het kan ook de rubbers van de wasmachine aantasten. Daarom is het beter een ander middel te gebruiken.

Stap 4. Filter van je wasmachine schoonmaken

Bij de meeste wasmachine zit het filter aan de voorkant van de machine rechtsonder de trommel, achter een klep. Op het moment dat je het filter gaat schoonmaken loopt er water uit de wasmachine. Plaats daarom een teiltje onder de klep of leg een flinke handdoek neer. Open de klep en draai het filter los. Het water loopt nu in de teil of over de handdoek. Als er geen water meer uit de wasmachine loopt draai je het filter helemaal los en kan je het filter schoonspoelen onder de kraan. De ruimte achter het filter kan je met de hand schoonmaken. Soms liggen hier nog kleine voorwerpen zoals muntstukken, verwijder deze voordat je het filter terugplaatst. Als alles weer schoon is, kan je het filter terugplaatsen.

Stap 5. Waterafvoerslang schoonmaken (optioneel)

Ook de waterafvoerslang kan vervuild raken. Het is zelfs niet onmogelijk dat de slang verstopt kan raken. Je kunt de waterafvoerslang schoonmaken met kokend water en soda. Ontkoppel de waterafvoerslang van de wasmachine en haal hem uit de afvoerbuis. Vul een wasbak  met kokend water en wat soda. Week de afvoerslang in de wasbak en spoel hem naderhand schoon.

Tip

Een goede tip om je wasmachine van binnen beter schoon te houden zodat schoonmaken maar weinig nodig is, is niet te veel wasmiddel te gebruiken. Van te veel wasmiddel raakt de wasmachine sneller vervuild omdat er dan meer zeepresten achterblijven in de machine.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.