Feedback

Wasmachine ontkalken

In het water dat in Nederland uit de waterleiding komt zit kalk. Kalk in het water bindt zich aan het verwarmingselement van de wasmachine. Door de wasmachine te ontkalken gaat de kalk weer van het verwarmingselement. Hoe vaak het ontkalken nodig ligt aan de hardheid van het water. Het ontkalken van de wasmachine doe je met een ontkalker.

Hardheidsgraad

De hoeveelheid kalk in het water wordt in Nederland uitgedrukt in dH (dit staat voor Duitse hardheidsgraad) en soms in fH (dit staat voor Franse hardheidsgraad). Hoe meer kalk er in het water zit hoe harder het is. De hardheidsgraad is dan hoger. Hoe harder het water hoe vaker het nodig is de wasmachine te ontkalken. Doordat de kalkaanslag op het verwarmingselement zit verbruikt de wasmachine meer stroom. Het is zelfs mogelijk dat de wasmachine kapot gaat door kalkaanslag. De waterhardheid verschilt per waterleverancier en wordt in de regel gepubliceerd op de website van de waterleverancier.

Hoe ontkalk je de wasmachine?


  1. Haal eventueel wasgoed uit de trommel van de wasmachine. Om je wasmachine te ontkalken moet de je de wasmachine draaien met een lege trommel.
  2. Doe het ontkalkmiddel in de wasmachine. Afhankelijk van het type ontkalker dat je gebruikt doe je de ontkalker in het hoofdwas vakje van de wasmiddellade of in de trommel van de wasmachine.
  3. Draai een standaard wasprogramma op 40 of 60 graden met de lege trommel.
  4. Bij sommige wasmachine ontkalkers moet je halverwege het wasprogramma de wasmachine uitzetten en een aantal minuten de ontkalker in de wasmachine laten inwerken. Hierna zet je de wasmachine weer aan en maakt de wasmachine zijn wasprogramma af.
  5. Draai nog een keer een wasprogramma op 40 of 60 graden met een lege trommel. Dit is nodig om eventueel achtergebleven ontkalker weg te spoelen.

 Nadat je alle stappen hebt doorlopen is je wasmachine kalkvrij.

Hoe vaak moet je de wasmachine ontkalken?

Hoe vaak je de wasmachine moet ontkalken ligt eraan hoe vaak je wast en hoe hard het water is dat je gebruikt. In de meeste gemeentes in Nederland is de hardheid van het water tussen de 8-12 dH. In deze gevallen volstaat het om twee keer per jaar de wasmachine te ontkalken. Was je heel veel (meer dan 3x per dag), dan kan het verstandig zijn één of twee keer extra per jaar te ontkalken. Als je niet weet hoe hard het water is in jouw gemeente, dan kan je dit opzoeken op de website van je waterleverancier. Onderstaande tabel kan je als lijdraad nemen om te kijken hoe vaak je de wasmachine moet ontkalken. Ook hier geldt dat als je heel veel de wasmachine gebruikt (meer dan 3x per dag) vaker ontkalken zinvol is.

Duitse hardheidFranse hardheidOmschrijvingAantal x ontkalken
0 - 4 dH0 - 7 fHZeer zacht water-
4 - 8 dH7 - 15 fHZacht waterEens per jaar
8 - 12 dH15 - 22 fHGemiddeld waterOm de 6 maanden
12 - 18 dH22 - 32 fHVrij hard waterOm de 3 maanden
> 18 dH< 32 fHHard waterOm de 2 maanden

Welke middelen zijn er om de wasmachine te ontkalken?

Er zijn verschillende middelen om je wasmachine te ontkalken. Onderstaand een lijst met producten die je zou kunnen gebruiken:

  • Soda
  • HG ontkalker
  • Durgol wasmachine reiniger & ontkalker
  • Ontkalker van het merk van je wasmachine (bijvoorbeeld van Miele, Bosch of AEG)

Natuurazijn wordt op verschillende websites ook aangeraden om je wasmachine mee te ontkalken. Alhoewel natuurazijn een prima middel is om te ontkalken kan dit ook de rubbers van je wasmachine beschadigen. Daarom is het beter één van de andere producten te gebruiken.

Gevolgen als je je wasmachine niet tijdig ontkalkt

Kalk in het water zal zich gaan binden aan het verwarmingselement van je wasmachine. Op den duur heeft dit verschillende gevolgen. Het zal langer duren voordat de wasmachine het water kan opwarmen en het zal ook ook meer energie kosten. De afgifte van warmte door het verwarmingselement aan het water gaat minder efficiënt doordat de kalkaanslag er letterlijk tussen zit. In het slechtste geval kan het verwarmingselement doorbranden. Ook de hoofdlagers van de wasmachine kunnen beschadigd raken.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.