Feedback

Wasmachine centrifugeert niet

Een wasmachine die niet centrifugeert is een veelvoorkomend probleem. De meeste situaties kan je gelukkig zelf gemakkelijk oplossen. Centrifugeproblemen en de bijbehorende oplossingen op een rij.
  • Geen stroom
  • Te veel of te weinig wasgoed in de trommel
  • Knik in de afvoerslang
  • Afvoerslang te diep in de afvoerbuis
  • Verstopte waterafvoer
  • Het filter is verstopt of er is een geblokkeerde schoep
  • Trommel is geblokkeerd
  • De afvoerslang is geblokkeerd

Probleem 1. Geen stroom

Staat de wasmachine helemaal uit en branden er geen lichtjes meer? Grote kans dat er een probleem is met de stroomvoorziening. Check als eerste of de stekker nog goed in het stopcontact zit. Is dit het geval controleer dan of de stop niet is doorgeslagen. Als laatste kun je nog een ander apparaat aansluiten op het stopcontact. Werkt dit andere apparaat wel maar de wasmachine niet dat is er een probleem met de elektronica van de wasmachine. In dat geval is het tijd een monteur in te schakelen.

Probleem 2. Te veel of te weinig wasgoed in de trommel

Tegenwoordig hebben vrijwel alle wasmachines een onbalanssysteem.  Mocht de machine uit balans raken tijdens het centrifugeren dan wordt de wasmachine automatisch uitgeschakeld. Meestal wordt een foutcode of melding weergegeven op het display die na te zoeken valt in de handleiding. De wasmachine kan uit balans raken als er te veel of te weinig wasgoed in de wasmachine zit. Door het wasgoed gelijkmatig over de trommel te verdelen en eventueel wat wasgoed toe te voegen of eruit te halen kan de balans in de trommel worden hersteld. Als het onbalanssysteem geactiveerd was, dan is dit op zichzelf een teken dat de elektronica van de machine goed werkte.

Probleem 3. Knik in de afvoerslang

Er kan een knik zitten in de waterafvoerslang waardoor het water niet meer weggepompt kan worden uit de machine. De wasmachine zal dan niet gaan centrifugeren en er zal water achterblijven in de trommel. Je lost dit eenvoudig op door de afvoerslang knikvrij te maken.

Probleem 4. Afvoerslang zit te diep in de afvoerbuis

Als de afvoerslang te diep in de afvoerbuis zit kan het water niet goed weglopen. De meeste wasmachine worden geleverd met een steunbeugel die je aan de afvoerslang monteert. De steunbeugel voorkomt dat de de afvoerslang te diep in de afvoerbuis zakt. Mocht je wasmachine niet met een steunbeugel zijn geleverd kan je deze kopen bij een doe-het-zelf winkel of op allerlei plekken online bestellen.

Probleem 5. Verstopte waterafvoer

De waterafvoerbuis kan verstopt zitten. Dit kun je gemakkelijk controleren. Haal de waterafvoerslang van de wasmachine uit de afvoerbuis. Vul een grote gieter met water en giet het water in de afvoerbuis. Als het water (makkelijk) wegloopt is er geen blokkade. Stroomt het water niet weg of komt het omhoog dan zit de afvoer verstopt. Je kunt dit zelf proberen op te lossen met kokend water en soda, ontstoppingsmiddelen of met een ontstoppingsveer.

Probleem 6. Het filter is verstopt of er is een geblokkeerde schoep 

Als het filter verstopt of vervuild is kan de wasmachinepomp het water niet meer goed afvoeren. Er kan water in de trommel van de wasmachine blijven staan en de wasmachine zal stoppen met centrifugeren. Op onze pagina problemen oplossen als er water in de wasmachine achterblijft vind je een uitgebreide beschrijving hoe je het filter en de schoep kunt schoonmaken.

Probleem 7. Trommel is geblokkeerd

Als de trommel niet meer rond kan draaien kan dit komen omdat er wasgoed tussen de kuip en de trommel is gekomen. Met een beetje geluk kan je het kledingstuk dat vast zit zien en verwijderen. Lukt dit niet en de trommel draait niet goed rond dan is het tijd om een monteur te bellen om de blokkering op te lossen.

Probleem 8. De afvoerslang is geblokkeerd

De afvoerslang zelf kan ook verstopt raken raken. Omdat de afvoerslang vrij breed is zal dit niet heel vaak voorkomen. Je kunt de waterafvoerslang zelf schoonmaken met kokend water en soda. Zet de wasmachine uit en ontkoppel de waterafvoerslang van de wasmachine. Vul een grote wasbak met kokend water en wat soda. Laat de slang een tijdje weken in de wasbak en probeer daarna de slang door te spoelen met water. Stroomt het water er weer soepel doorheen dan is de slang ontstopt en kan je hem weer aansluiten op de wasmachine en waterafvoer.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.