Feedback

Waar en hoe installeer je de wasdroger?

De was doen is een huishoudelijke klus waar we allemaal mee te maken hebben. Een van de apparaten die we hiervoor gebruiken is de wasdroger. Heb je een wasdroger gekocht, zal je hem ergens in je huis moeten plaatsen en installeren. Het installeren van je droger is gelukkig niet heel ingewikkeld. We leggen uit waar je het beste de wasdroger kunt plaatsen, hoe je hem aansluit en waar je op kunt letten als je hem voor het eerst aanzet.

De juiste locatie voor uw wasdroger kiezen

De eerste stap bij het installeren van een wasdroger is het kiezen van de juiste locatie. Hou rekening met de volgende punten:
  • Kies een locatie in de buurt van een geaard stopcontact.
  • Houd rekening met het geluidsniveau van de droger en kies indien mogelijk een locatie uit de buurt van woonruimtes.
  • Kies bij voorkeur een ruimte met een waterafvoer.
  • Plaats de droger het liefst in een ruimte met een stevig vloer. Zoals stenen vloer of tegelvloer.
  • Een droger stoot vocht af. Kies het liefste een niet te kleine ruimte die je goed kunt ventileren. Als je droger moet plaatsen in een kleine slecht geventileerde ruimte, kies dan voor een wasdroger met een condensatie-efficiëntie van minimaal 90% (Klasse A). Dit betekent dat 90% of meer van het vocht wordt opgevangen en afgevoerd door de droger zelf. De rest wordt verspreid in de ruimte waar de droger staat.

Eerste opstelling

Je zal de droger waarschijnlijk in een nis of onder een werkblad plaatsen. Zet de droger eerst wat ruimer van de muur af en zorg dat je ruimte hebt om aan de achterkant van de droger bij het aansluitsnoer en de waterafvoer te komen.

Droger aansluiten op de waterafvoer

Indien mogelijk is het praktisch de droger aan te sluiten op de waterafvoer. Je hoeft dan niet na elke droogbeurt het waterreservoir te legen. Lees goed de handleiding van de droger door, hierin zal precies beschreven staan hoe je de droger op de waterafvoer aansluit. 

Droger aansluiten op een geaard stopcontact

Je droger aansluiten op een geaard stopcontact is belangrijk voor de veiligheid. Een geaard stopcontact herken je aan de 2 metalen pinnetjes aan de rand van de opening. Door gebruik te maken van een geaard stopcontact kan de wasdroger niet onder spanning komen te staan.

Waterpas

Nu de droger is aangesloten op het stroompunt en de eventuele waterafvoer kan je deze in de nis of onder het werkblad schuiven. Plaats hem wel een klein stukje van de muur af. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de droger genoeg ruimte heeft om te ventileren. Controleer nu of de droger waterpas staat. Als de droger niet waterpas staat kan hij meer lawaai gaan maken. Met de stelpoten onderaan de droger kan je hem waterpas zetten.

Proef droogbeurt

Is dit alles in orde, draai dan de droger een keer op proef met een paar oude vochtige handdoeken. Indien de droger is aangesloten op de waterafvoer controleer dan of het vocht daadwerkelijk wordt afgevoerd in de afvoer.

Conclusie

Het kiezen van een plek en het installeren van je wasdroger is niet heel ingewikkeld. Meestal kan je dit prima zelf doen. Bij de meeste huishoudens staat de wasdroger in de bijkeuken of in de badkamer. Als je twijfelt waar je de wasdroger het beste kunt plaatsen of hoe je hem moet installeren, schakel dan een expert in.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.