Feedback

Veelvoorkomende problemen met de wasmachine

Er staat een foutcode op het display van de wasmachine of de wasmachine maakt te veel tijdens het centrifugeren. Het zijn veelvoorkomende problemen. Gelukkig is het vaak niet nodig een monteur in te schakelen. Hoe los je de meest voorkomende wasmachineproblemen op. Een overzicht:

De wasmachine geeft een foutmelding

Bij een foutmelding op het display van de wasmachine kan je het beste de handleiding erbij pakken en kijken wat de melding betekent. Volg de instructies die worden gegeven om de foutmelding op te lossen. Heb je de handleiding niet meer ga dan naar de website van het merk van de wasmachine en probeer daar de foutcode op te zoeken. Je kunt eventueel ook telefonisch contact opnemen met de fabrikant. Hieronder een aantal webpagina's waar je de foutcodes van verschillende grote merken kunt terugvinden:

https://www.aeg.nl/support/support-articles/wassen-en-drogen/wasmachines/
https://www.bosch-home.nl/service/ondersteuning/wasmachine/foutcodes
https://www.lg.com/nl/ondersteuning/product-ondersteuning/CT20182037-20152531553325
https://www.miele.nl/c/eerste-hulp-bij-storingen-159.htm
https://www.samsung.com/nl/support/home-appliances/wat-betekent-de-foutcode-op-het-display-van-mijn-wasmachine/
https://www.siemens-home.bsh-group.com/nl/service/ondersteuning/problemen/wasmachines/foutcodes-en-symbolen

Pas op met het zoeken naar de foutmelding op internet bij een andere website dan die van je verkoper of van de fabrikant. De informatie die je vindt kan onjuist.

De wasmachine maakt herrie

Lawaai uit de wasmachine kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de wasmachine op een verkeerde ondergrond staan en daardoor erg gaan trillen. Het wasgoed kan ook verkeerd verdeeld in de trommel zitten waardoor de wasmachine uit balans raakt en gaat wiebelen. Het kan ook  duiden op een probleem met de lagers van de wasmachine. Lawaai kan daarnaast veroorzaakt worden door iets kleins zoals een bh beugel die vast zit. De mogelijke problemen en oplossingen bij een wasmachine die lawaai maakt staat op deze pagina problemen oplossen met een wasmachine die herrie maakt.

De wasmachine voert het water niet af

Als er water in de wasmachine blijft staan na afloop van het wasprogramma dan is er een probleem met je waterafvoer. In de meeste gevallen zal er een melding op het display van de machine verschijnen. Afhankelijk van de oorzaak is dit makkelijk of juist moeilijk op te lossen. Als je geluk hebt zit het in een geknikte waterafvoerbuis. Dit los je simpel op door de buis weer recht te trekken. Vervelender is het als de afvoerpomp kapot is. Dit is een klus voor de monteur en niet iets dat je zelf moet doen. Er kan ook een probleem zitten in een verstopte afvoer of verstopt filter. Dit kan je vaak wel zelf oplossen. De oorzaken en bijbehorende oplossingen voor als de wasmachine het water niet meer afvoert vind je op problemen met het afvoeren van water van de wasmachine oplossen.

De wasmachine lekt water

In veel gevallen zal een monteur langs moeten komen. Wat je voor de zekerheid kunt controleren is of de watertoevoerslang en/of afvoerslang niet lek is. Ook kan je controleren of de waterafvoerslang (geribbelde slang) te (on)diep in de waterafvoer zit. De slang moet tussen de 10 cm en 20 cm in de waterafvoerbuis hangen. Zit de slang dieper of ondieper dan kan wateroverlast krijgen. Meer over het aansluiten van de afvoerslang staat op wasmachine aansluiten.

De wasmachine stinkt

Wasmachine kunnen na verloop van tijd gaan stinken. Een veelvoorkomende oorzaak is vetluis. Vetluis is een combinatie van achtergebleven zeepresten en huidvet en -schilfers. Het ziet eruit als een plakkerige stinkende slijmachtige substantie. Vooral als je vaak op lage temperaturen wast en als je een vloeibaar wasmiddel gebruikt is er een grotere kans op vetluis. De oorzaken en oplossingen voor een stinkende wasmachine vind je op oorzaken en oplossingen voor een stinkende wasmachine.

De wasmachine gaat niet aan

Controleer of de stekker in het stopcontact zit. Controleer ook of er spanning zit op het stopcontact. Dit is vrij eenvoudig te controleren door een ander apparaat op het stopcontact aan te sluiten (zoals je oplader van je mobiele telefoon) en te kijken of dat werkt. Doe voor de zekerheid de deur dicht van de wasmachine en probeer het nog eens. Lukt het nog niet om de wasmachine aan te krijgen bel dan een monteur of neem contact op met de fabrikant.

Overige tips

Een deel van de problemen met de wasmachine kan je oplossen door de machine goed schoon te maken. De volgende pagina's kunnen hierbij helpen: Hoe maak je de wasmachine schoon en Hoe ontkalk je de wasmachine.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.