Feedback

PVC vloeren

PVC (polyvinylchloride) vloeren winnen steeds meer aan populariteit. Waar worden pvc vloeren van gemaakt? En wat zijn de voor- en nadelen van een pvc vloer?

PVC of vinyl vloeren

In het woord "polyvinylchloride" zit het woord "vinyl". Naast PVC vloeren wordt ook vaak gesproken over vinyl vloeren. Vinyl vloeren en PVC vloeren zijn in principe hetzelfde. Omdat er heel veel verschillende vormen van PVC en vinyl vloeren zijn, kunnen er wel verschillen zitten tussen een specifieke vloer die als PVC vloer wordt verkocht en een specifieke vloer die als vinyl vloer wordt verkocht. Onder de naam PVC vloer worden vaker stroken of tegels PVC aangeboden. Onder de naam vinyl vloer wordt vaker PVC op een rol aangeboden.  

Soorten PVC vloeren

Bij PVC vloeren zijn er heel veel verschillende types. De belangrijkste varianten zijn PVC klikvloeren, PVC tegels, PVC stroken, magnetische PVC vloeren en losliggende PVC vloeren. PVC stroken zijn vaak voorzien van een zelfklevende laag om te verlijmen. Er bestaan ook nog allerlei varianten zoals bijvoorbeeld PVC kliktegels. Dit betreffen allemaal PVC vloeren met dezelfde basiseigenschappen van PVC.

Materiaal

PVC wordt gemaakt uit aardolie en zout. Aan deze mix worden weekmakers toegevoegd zodat de PVC vloer flexibel wordt. Een PVC vloer bestaat uit een beschermende toplaag (van PU), een transparante slijtlaag, een decorlaag die het uiterlijk bepaald, en een waterdichte geluiddempende kern.

Levensduur

PVC vloeren zijn slijtvast en hebben een lange levensduur. PVC vloeren zijn voorzien van een slijtlaag die indicatief is voor de levensduur van de vloer. Deze slijtlaag varieert meestal in dikte van 0.20 mm (voor (licht) huishoudelijk gebruik) tot 1.00 mm (voor zwaar industrieel gebruik). In veel woningen kan je een dikte van 0.30 mm aantreffen. De garantie op pvc vloeren varieert in de regel van 10 jaar tot zelfs 25 jaar. De daadwerkelijke levensduur zal vaak langer zijn, maar dit is afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt gebruikt.

Geluidsoverlast

Vloeren van PVC zijn stil en geluiddempend. Een PVC vloer wordt bijna altijd in combinatie met een ondervloer gelegd die ook nog eens bijdraagt aan de geluiddemping.

Vochtbestendigheid

PVC vloeren zijn vochtbestendig en kunnen gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer, de keuken of het toilet.

Vlekgevoeligheid

De meeste vlekken zijn eenvoudig te verwijderen met een vochtige doek.  

Krasvorming

PVC vloeren zijn krasbestendig. De meeste PVC vloeren zijn voorzien van een beschermlaag die beschermt tegen krassen. PVC vloeren kunnen wel beschadigen bij stoten met scherpe voorwerpen. Onder de poten van de stoelen en overig meubilair kunnen het beste viltdoppen gebruikt worden om krassen tegen te gaan. Goedkopere PVC vloeren kunnen wel krasgevoelig zijn. Bij beschadiging zijn individuele stroken PVC uit te nemen en te vervangen.

Vloerverwarming

PVC vloeren krimpen niet en zetten ook niet uit. De combinatie met vloerverwarming is uitstekend. Een ondervloer is altijd noodzakelijk bij vloerverwarming.  

Uitstraling

PVC vloeren zijn mogelijk in elk ontwerp en design en zijn geschikt voor elk interieur. Bijna elke uitstraling en kleurstelling is te realiseren. PVC vloeren met een hout- of steenmotief zijn op het oog nauwelijks van echt hout of steen te onderscheiden. Een PVC vloer heeft bij aanraking uiteraard niet hetzelfde contactgevoel als een houten of stenen vloer. PVC vloeren voelen juist vrij zacht aan.

Schoonmaken en onderhoud

Een PVC vloer vraagt om minimaal onderhoud. Stof kan zonder problemen verwijderd worden met de stofzuiger. Daarnaast kan de vloer met lauwwarm water gedweild worden. Dit kan bijvoorbeeld met PU reiniger. Er mogen geen olieachtige substanties gebruikt worden. 1 à 2 keer per jaar moet de beschermende waslaag opnieuw worden aangebracht.

Montage

PVC vloeren zijn licht van gewicht, dun en flexibel. De dikte van een PVC strook of tegel is slechts enkele millimeters. Een praktisch voordeel hiervan is dat ongelegde delen PVC vloer makkelijk mee te nemen zijn en klaar te leggen zijn voor montage. Stroken PVC kunnen met een Stanley mes op maat worden gesneden. De montage verschilt per type PVC vloer. In veel gevallen is het noodzakelijk om de ondergrond volkomen te egaliseren. Egaliseren is een specialistisch werk dat je moet laten doen. Bij PVC lijmvloeren is bijna elke kleine oneffenheid in de ondergrond te zien en is egaliseren noodzakelijk. PVC klikvloeren zijn minder gevoelig voor kleine oneffenheden en daarvoor zal egaliseren meestal niet noodzakelijk zijn. Of egaliseren noodzakelijk is hangt af van de staat van uw ondergrond en van welke type PVC vloer je koopt. Bovenop de ondergrond die dus mogelijk geëgaliseerd moet worden, komt bijna altijd een ondervloer of folie te liggen. Ook een ondervloer vangt weer kleine oneffenheden in de ondergrond op. Bovenop de ondervloer of folie wordt de PVC vloer gelegd. Bij een PVC lijmvloer wordt de PVC letterlijk verlijmd. PVC lijmvloeren zijn vaak voorzien van een zelfklevende laag die het leggen vergemakkelijkt. Een PVC klikvloer of losliggende PVC vloer wordt zwevend gelegd en dus niet verlijmd of gespijkerd. Het leggen van klik PVC kan bewerkelijk zijn omdat het kliksysteem van de meeste merken klik PVC lastig is in het gebruik. PVC tegels en PVC stroken zijn meestal relatief makkelijker te leggen.

Merken en producenten

Er zijn heel veel verschillende merken PVC vloeren. Veel PVC vloeren komen uit China maar ook binnen Europa zijn er verschillende producenten van PVC vloeren. Producenten hebben allemaal hun eigen productiemethode en er zijn grote kwaliteitsverschillen. Van de buitenkant zijn deze kwaliteitsverschillen meestal niet te zien. In sommige goedkopere PVC vloeren kunnen loodhoudende en andere gevaarlijke stoffen zitten. Vraag altijd goed na wat je koopt.

Kosten

De kosten van PVC vloeren variëren sterk per merk en productsoort. Alle PVC vloeren zijn duurder naarmate de slijtlaag dikker is. Naast de aankoopkosten van de PVC vloer zijn er aankoopkosten voor de ondervloer, kosten voor het leggen van de PVC vloer en eventueel kosten voor het egaliseren van de ondergrond. Verlijmde PVC vloerdelen zijn in de regel goedkoper dan de te klikken of losliggende PVC vloerdelen, maar omdat de ondergrond geëgaliseerd moet worden dan bent je vaak weer iets duurder uit.

Conclusie

PVC vloeren zijn een duurzame aankoop met zeer veel positieve eigenschappen.            

De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.