Feedback

Waarom warmtepompdrogers beter voor het milieu zijn dan condensdrogers

De laatste jaren worden vrijwel uitsluitend warmtepompdrogers verkocht. Een warmtepompdroger heeft veel minder energie nodig om warme lucht te creëren dan een condensdroger of luchtafvoerdroger. Dit maakt dat op termijn een warmtepompdroger vrijwel altijd goedkoper is dan een condensdroger of luchtafvoerdroger. In dit artikel bespreken we hoe een warmtepompdroger werkt, wat een warmtepomp eigenlijk is en waarom ze beter zijn voor het milieu dan condensdrogers of luchtafvoerdrogers.

Hoe werkt een warmtepompdroger

Een wamtepompdroger maakt gebruik van een warmtepomp om warme lucht te creëren. Het gebruik van de warmtepomp om de lucht warm te krijgen is het onderscheidende kenmerk van de warmtepompdroger. De warme lucht wordt vervolgens de trommel in geblazen en circuleert in de trommel en wordt langs het pluizenfilter geblazen. Het pluizenfilter vangt pluis en stof op. De trommel van de droger draait zodat de warme lucht al het wasgoed kan bereiken, en draait ook beide kanten op om te voorkomen dat het wasgoed te veel gaat klitten en zorgt er ook voor dat de lucht overal goed bij kan komen. Het vocht dat verdampt uit het wasgoed in de trommel wordt afgevoerd via de waterafvoer of wordt opgevangen in een condensreservoir.

Oke, maar wat is een warmtepomp dan eigenlijk?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte/energie kan halen uit het (grond)water of uit de lucht. Dit doet hij met behulp van een koudemiddel. Een koudemiddel is een stof die in staat is energie die in de lucht of in het water zit te onttrekken onder lagere druk, te transporteren naar een andere plaats waar deze nodig is, en daar de energie weer af te geven onder hogere druk. De truc werkt dus door een drukverschil in combinatie met de eigenschappen van het koudemiddel. Er zijn allerlei stoffen zowel in de natuur als door de mens synthetisch gemaakt die de eigenschap hebben dat ze geschikt zijn als koudemiddel. Er vindt veel onderzoek plaats om steeds betere koudemiddelen te ontwikkelen. Zelfs bij relatief lage omgevingstemperaturen kan een warmtepomp redelijk goed en efficiënt warmte verplaatsen van de bron (bijvoorbeeld buitenlucht) naar het gewenste doel (bijvoorbeeld de woonkamer).

Een bekend voorbeeld van een apparaat dat met een warmtepomp werkt is een split unit airco. Een split unit airco is een airco met een binnen- en een buitenunit. Ook een vriezer en een koelkast maken gebruik van een warmtepomp en een koudemiddel. Ook de hybride warmtepomp voor de c.v. verwarming heeft een warmtepomp met koudemiddel. De warmtepomp als extra technisch onderdeel van een wasdroger maakt de droger duurder in aanschafprijs ten opzichte van condensdrogers.

Waarom zijn warmtepompdrogers beter voor het milieu dan condensdrogers of luchtafvoerdrogers?

Een van de belangrijkste voordelen van warmtepompdrogers is het lage energieverbruik. De warmtepomp haalt de energie uit de lucht (of uit water) en dus niet uit het elektriciteitsnet. Een condensdroger haalt de benodigde energie wel uit het stroomnet door de stroom in het binnenste van de droger door een verwarmingselement te laten gaan dat vervolgens warm wordt, deze geeft de warmte weer af aan de lucht en zo is er sprake van warme lucht in een condensdroger. Warmtepompdrogers verbruiken hierdoor veel minder energie dan traditionele wasdrogers zoals condensdrogers en luchtafvoerdrogers. Dit verschil in energieverbruik tussen een warmtepomp en een condensdroger kan al snel oplopen tot meer dan 50%. Dit verschil is gunstig voor het milieu maar overigens ook een stuk beter voor je portemonnee.

Kijken we over een periode van 10 jaar dan is het energieverbruik van een gemiddeld gezin met een condensdroger ongeveer 6.400 kWh terwijl dit met een warmtepompdroger slechts ongeveer 1.600 kWh bedraagt. Een enorm verschil van 4.800 kWh. Teruggerekend in geld zou dit gelijk zijn aan euro 1.920 (op basis van euro 0,40 per kWh).

Bij een regelmatig gebruik van de droger zal een warmtepompdroger vanuit milieu oogpunt altijd de voorkeur houden boven een condensdroger. Als je de wasdroger maar heel af en toe aanzet dan heeft het lage energieverbruik maar weinig impact en is er iets voor te zeggen om gebruik te maken van een condensdroger.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.