Feedback

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

De gemiddeld levensduur van een wasmachine is ongeveer 10 jaar. Maar de levensduur kan behoorlijk verschillen per apparaat. Het merk en kwaliteit wasmachine speelt een belangrijk rol maar je hebt ook zelf weer invloed door de wasmachine goed te onderhouden. Hoe vaker je de wasmachine gebruikt hoe eerder hij mankementen zal vertonen.

Frequentie van gebruik

De belangrijkste factor die bepaalt hoe lang een wasmachine meegaat is de frequentie van gebruik. Draai je één was per week zal je wasmachine veel langer mee gaan dan als je één was per dag draait. Een veelgebruikt getal is dat een wasmachine 220 wasbeurten per jaar draait in een gemiddeld huishouden. Als we dit getal aanhouden zal een gemiddelde wasmachine ongeveer 7 à 8 jaar meegaan voordat het eerste defect ontstaat. Of anders gezegd na ongeveer 1500 wasbeurten ontstaat gemiddeld genomen het eerste defect. Vaak kan na een kleine ingreep het apparaat nog meerdere jaren jaren mee. Het kan ook gebeuren dat de reparatiekosten zo hoog zijn dat het geen zin heeft de machine te repareren en je beter een nieuwe wasmachine kan kopen. Dit is vooraf niet te voorspellen en een kwestie van geluk of pech hebben.

Reken hieronder uit hoe lang het gemiddeld duurt voordat je wasmachine een mankement vertoond.

± aantal wasbeurten per week:

Kwaliteit en merk wasmachine

De kwaliteit van de wasmachine en de onderdelen die daarin verwerkt zitten hebben absoluut een verband met de levensduur. Het is mogelijk om te kijken naar de score op Qasa die aangeeft hoe goed wasmachines van dit merk bevallen en dit te gebruiken als indicatie van de kwaliteit. De volgende merken (in willekeurige volgorde) behoren tot de goed beoordeelde groep: LG, Siemens, Bosch, Samsung, Miele en AEG. Gemiddeld genomen zal een wasmachine van een merk uit deze groep een stuk langer dan 10 jaar meegaan. Er is ook een duidelijke relatie tussen de prijs van een wasmachine en de verwachte levensduur. In de regel gaan duurdere wasmachines langer mee. Dit zijn ook weer typisch de machines van bovengenoemde groep.

Een ander punt waar je op kunt letten is de onderliggende bouwkwaliteit en welke materialen en constructies zijn toegepast. Het zal lastig zijn om in de praktijk wasmachines hierop tot in de detail te vergelijken en alle verschillen te vinden. Maar waar je naar kunt kijken is of de wasmachine uitgebreide waterbeveiliging heeft en hoe onderdelen als de trommel zijn uitgevoerd. Bij de uitvoering van de trommel en de kuip heb je een voorkeur voor een materiaal als roestvrij staal boven een materiaal als plastic. De meeste fabrikanten geven in hun gedetailleerde specificaties een vrij uitgebreide opgave van de basismaterialen die gebruikt zijn voor de verschillende onderdelen.

Bovenlader versus voorlader

Tegenwoordig worden bovenladers in Nederland maar weinig verkocht. Toch heeft een bovenlader een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een voorader. Bovenladers zijn relatief eenvoudige wasmachines, ze hebben minder bewegende onderdelen dan een voorlader. Doordat ze relatief eenvoudig van opzet zijn hebben ze een langere levensduur. De ontwikkeling van bovenladers staat echter al een tijdje stil. Wil je gebruik maken van de laatste wastechnieken zul je echt aan een voorlader moeten. Daarnaast zijn bovenladers niet zuinig en kan er maximaal 6 of 7 kg aan was tegelijkertijd in de machine. Bovenladers zijn wel goedkoper in aanschaf dan voorladers.

Onderhoud en gebruik van de wasmachine

Ook een wasmachine heeft af en toe onderhoud nodig. Om te beginnen kun je elke maand een wasprogramma draaien van 60 graden of meer. Daarmee spoel je gelijk de wastrommel goed schoon. Ruikt de wasmachine niet fris meer, dan kun je een wasprogramma draaien van 90 graden. Soms heeft de wasmachine een speciaal trommelreinigingsprogramma. Dit is uiteraard je eerste keuze als je de trommel wilt reinigen. Gebruik ook niet te veel wasmiddel. Dit is niet alleen niet goed voor je wasgoed, het is ook niet goed voor de wasmachine. Als je veel wasmiddel gebruikt kan vetluis ontstaan. Vetluis is soort stroperige slijm van zeepresten en vet- en huidfilters. Hierdoor kan je machine gaan stinken en kan slijtage ontstaan. Verder is het goed om af en toe de wasmiddellade, het filter en rubber schoon te maken. Doe je dit allemaal trouw dan zal je wasmachine langer mee gaan.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.