Feedback

De voor- en nadelen van het kopen van een gebruikte wasdroger

Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger, maar aarzel je om veel geld uit te geven aan een nieuwe machine? Een gebruikte wasdroger kan een aantrekkelijke keuze zijn om geld te besparen, maar wat zijn de risico’s bij het kopen van een tweedehands droger? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het kopen van een gebruikte droger.

De voordelen:

 • Lage aanschafprijs
  De belangrijkste reden om een gebruikte wasdroger te kopen is kostenbesparing. Gebruikte drogers zijn veel goedkoper dan nieuwe. De leeftijd van de droger en hoe vaak deze gebruikt is zullen een grote rol spelen bij de aankoopprijs. Hoe ouder en/of hoe vaker gebruikt, hoe goedkoper de droger zal zijn. De kostenbesparing geldt alleen voor de aanschafkosten. In het gebruik is een tweedehands wasdroger vaak duurder vanwege het hoge energieverbruik.

De nadelen:

 • Je koopt een gebruikt apparaat
  Het grootste nadeel van het kopen van een gebruikte wasdroger is het feit dat je een gebruikt apparaat koopt. Je weet niet hoe er met het apparaat is omgegaan. Is het altijd netjes onderhouden en weinig gebruikt of betreft het een wasdroger die vaak en intensief gebruikt is, of slecht onderhouden is.

 • De garantie
  Een ander nadeel is het gebrek aan garantie. De meeste gebruikte drogers worden verkocht zonder garantie of met een zeer beperkte garantie. Dit betekent dat als er iets misgaat, je zelf de reparatie zal moeten betalen. Zeker bij een wat oudere droger kan de reparatie duurder zijn dan de waarde van de machine. Reparatie is in dat geval onverstandig.

 • Verborgen mankementen
  Een ander nadeel van het kopen van een gebruikte droger is dat er verborgen mankementen kunnen zijn die niet direct zichtbaar zijn. Hoewel de droger in goede staat lijkt, kan hij onderliggende problemen hebben die pas op een later moment problemen veroorzaken. Dus zelfs als je de droger getest hebt voordat je hem hebt gekocht ben je nog niet zeker of het daadwerkelijk nog een goed apparaat is.

 • Hogere gebruikskosten
  Nieuwe wasdrogers zijn in de regel een stuk zuiniger en dus goedkoper dan oude wasdrogers.Dit geldt helemaal als je de gebruikskosten van een nieuwe warmtepompdroger gaat vergelijken met die van een oude condens- of luchtafvoerdrogers. Het verschil in kosten voor elektriciteitsverbruik kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Verderop in dit artikel geven we nog een voorbeeld van de kosten.

Het ligt er maar aan

 • Milieuvriendelijk?
  Je zou denken dat een gebruikte wasdroger kopen milieuvriendelijk is. Een nog werkend apparaat wordt immers hergebruikt in plaats van weggegooid. In de praktijk valt dit voordeel tegen of is het zelfs milieuvriendelijker om een nieuwe wasdroger te kopen. Dit komt door het hoge energieverbruik van oudere wasdrogers. Nieuwe warmtepompdrogers zijn vele malen zuiniger dan oude condens- of luchtafvoerdrogers. Hoeveel milieuwinst er behaald wordt, hangt af van het precieze energieverbruik van de oude wasdroger ten opzichte van een nieuwe wasdroger.

De kosten vergeleken

Zoals eerder geschreven is de belangrijkste reden om een gebruikte wasdroger te kopen het besparen op de kosten. In de praktijk kan dit tegenvallen doordat de gebruikskosten van een oudere wasdroger hoger zijn. Onderstaand geven we een voorbeeld van de kosten van het kopen van een gebruikte condensdroger met de kosten van het kopen van een nieuwe warmtepompdroger voor een periode van 5 jaar.
  Gebruikte wasdroger Nieuwe wasdroger
Aanschafprijs 150 euro 800 euro
Stroom kosten per jaar 240 euro (600 kWh) 60 euro (150 kWh)
Kosten na 1 jaar 390 euro 860 euro
Kosten na 2 jaar 630 euro 920 euro
Kosten na 3 jaar 870 euro 980 euro
Kosten na 4 jaar 1110 euro 1040 euro
Kosten na 5 jaar 1350 euro 1100 euro
Kosten na 6 jaar 1590 euro 1160 euro
Kosten na 7 jaar 1830 euro 1220 euro
Kosten na 8 jaar 2070 euro 1280 euro
Kosten na 9 jaar 2310 euro 1340 euro
Kosten na 10 jaar 2550 euro 1400 euro
 
Bovenstaande tabel gaat uit 160 droogbeurten per jaar. Verder wordt gerekend met een energieverbruik van 4 kWh per beurt voor de condensdroger en een energieverbruik van 1 kWh per beurt voor de nieuwe warmtepompdroger. Er wordt gerekend met energiekosten van 0,40 euro per kWh.

Binnen 5 jaar is de nieuwe warmtepompdroger goedkoper dan de tweedehands condensdroger. Daarnaast zal de nieuwe warmtepompdroger waarschijnlijk nog langer meegaan. In dit geval kun je beter een nieuwe warmtepompdroger kopen.

Kijk daarom voordat je een gebruikte wasdroger gaat kopen naar het energieverbruik van de wasdroger en reken uit wat dit je ongeveer per jaar gaat kosten. Vergelijk dit net als in bovenstaand met de kosten van een nieuwe warmtepompdroger. Zo weet je zeker dat je kosten bespaart en toch niet stiekem meer uitgeeft. 
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.