Feedback

De nadelen van een wasdroger

Bij de meeste huishoudens staat een wasdroger in de bijkeuken of badkamer. De wasdroger maakt het mogelijk op een snelle en makkelijke manier je kleding te drogen. Toch zijn er ook nadelen aan het gebruik van een wasdroger. In dit artikel laten we de nadelen van een wasdroger puntsgewijs naar voren komen. Zo zijn er de kosten van aanschaf en elektriciteit. Ook is het niet altijd even goed voor je kleding om een wasdroger te gebruiken en moet je het apparaat behoorlijk goed onderhouden.

De nadelen van het kopen en gebruiken van een wasdroger

 • Aanschafkosten
  Het aanschaffen van een droger kost geld. Je bent minimaal rond de 350 euro kwijt voor de goedkoopste condensdroger. Een warmtepompdroger heb je vanaf 450 euro voor het laagst geprijsde instapmodel. De aanschafprijs van veel apparaten ligt al snel tussen de 600 en 800 euro, een en ander verder afhankelijk van het gekozen merk en met welke opties het apparaat is uitgerust.
 • Mogelijk hoog energieverbruik
  Condensdrogers en luchtafvoerdrogers verbruiken erg veel energie. Dit zijn vaak de meest energieverslindende apparaten van het huishouden. In de regel betekent een hoog energieverbruik ook hoge kosten. Het hoge energieverbruik van wasdrogers is vooral te wijten aan het feit dat ze veel elektriciteit nodig hebben om warmte te genereren en deze warme lucht te laten circuleren in de trommel. Het hoge energieverbruik speelt geen rol meer bij warmtepompdrogers. Deze zijn een stuk zuiniger en goedkoper in gebruik.
 • Niet geschikt voor alle kleding
  Niet alle kleding is geschikt voor in de droger. Een bekend voorbeeld is dat het veel beter is overhemden uit te hangen in plaats van in de wasdroger te stoppen. Ook panty’s en badkleding zijn niet geschikt voor de droger, evenals kledingstukken met versieringen. Delicate stoffen zoals wol en zijde mogen vaak helemaal niet of alleen met een zeer voorzichtig programma in de droger.
 • Voorzichtig bij gebruik
  Om schade aan je kleding te voorkomen, is het belangrijk het wasetiket van elk kledingstuk te lezen en ook de drooginstructies van de fabrikant altijd op te volgen. De hitte en de werking van de droger kunnen krimp, vervaging en zelfs schade aan kleding veroorzaken als de instellingen niet passen bij het soort kleding dat erin zit. Dit geldt met name bij delicate stoffen zoals wol en zijde, die gemakkelijk kunnen worden beschadigd door de hitte en de wrijving van de droger.
 • Brandgevaar
  Van alle elektrische apparaten in je huishouden is de wasdroger een van de meest brandgevaarlijke en helaas komt brand door de wasdroger met enige regelmaat voor. De ventilatieopening van de droger, het pluizenfilter en de condensor kunnen na verloop van tijd vervuild raken met pluizen en ander vuil. Vanwege de hoge temperaturen in de droger kunnen deze vlam vatten met alle gevolgen van dien. Om het risico op brand in een droger te verminderen, is het belangrijk de droger goed te onderhouden. Dit doe je onder meer door het schoonmaken van het pluizenfilter na elke droogbeurt en regelmatig het ventilatierooster en de condensor stofvrij te maken. Vermijd ook overbelasting van de droger, want hierdoor kan de droger oververhit raken en het risico op brand toenemen.
 • Kleding in de kreukels
  Aan een droogrek of droogmolen drogen zorgt voor minder kreukels in je kleding dan een wasdroger. Sommige drogers hebben een stoomfunctie of een anti-kreukfase die de kreukvorming tegengaan.
 • Goed onderhoud noodzakelijk
  Een wasdroger moet je goed onderhouden. Na elke droogbeurt moet je het pluizenfilter reinigen. Is de droger niet aangesloten op de waterafvoer dan moet je ook het condensreservoir na elke droogbeurt legen. Daarnaast moet je de condensor, het ventilatierooster en de trommel een paar keer per jaar schoonmaken.
Het gebruik van een droger heeft uiteraard ook vele voordelen. Voor een overzicht van alle pluspunten zie het artikel de voordelen van een wasdroger.

Conclusie

Het gebruik van een wasdroger heeft verschillende nadelen. In ieder geval zijn er de kosten van aanschaf en een droger kan een hoog energieverbruik hebben. Een wasdroger is geen alleskunner en niet alle kleding kan erin. Een droger moet zorgvuldig gebruikt worden om schade aan je kleding te vermijden en goed schoongehouden worden om brandgevaar te verminderen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.